Nem bíznak a vezetők a döntéseikben

2014. január 24. péntek - 17:01 / piacesprofit.hu
  •    

A globális üzleti vezetők nem bíznak a döntéseikben, köszönhetően az információk hiányának vagy éppen a könnyű hozzáférhetőségnek. A felmérésből, amelyet a Harvard Business Review Analytics Services végzett el, kiderült, hogy a megkérdezett döntéshozók mindössze 13 százaléka biztos teljes mértékben a döntéseiben.

Fotó: SXC

Tavaly augusztusban 422 vezetőt, menedzsert és vállalati igazgatót kérdeztek meg Észak-Amerika-, Európa-, valamint Ázsia-szerte, ahol arra törekedtek, hogy megértsék a bizalom szintjeit, annak türkében, hogy a vállalati vezetők, hogyan is döntenek a rendelkezésükre álló adatok és információk tudatában.

A felhasználóvezérelt üzleti intelligencia területén tevékenykedő QlikTech által megrendelt kutatás fő kérdéskörei az adatokhoz való hozzáférhetőség és elérhetőség volt, amelyek alátámasztják a döntéshozatalt, valamint a minőségi külső és belső adatok megléte. A válaszadók ezek mindegyikét említették mint bizalomcsökkentő faktort.

A színvonalas cégek 8 alapelve
A megfelelően kialakított és működtetett minőségirányítási rendszer következetességet teremt, biztosítja a folyamatos fejlődést, mérsékli a kiszolgáltatottságot. Szakértőnk cikkéből kiderül, mire van szüksége ahhoz, hogy képes legyen rugalmasan lekövetni a változásokat.

„Napjainkban az üzleti döntést támogató adatok szélesebb körben hozzáférhetővé váltak, ennek ellenére nincs meg az információkba vetett bizalom a döntéshozatalok esetében. Egy olyan időszakban, ahol eleve nagyon nagy a nyomás és amikor valós időben kell a rendelkezésre álló adathalmazok alapján döntéseket hozni, rendkívül fontos, hogy a döntéshozók számára naprakész, pontos és releváns adatok álljanak a rendelkezésre. Az együttműködéshez szükséges adatelemzések megosztása kollégákkal és felsővezetőkkel lehet a kulcs, a hozzáadott emberi tényező, hogy biztosabb döntéshozatalt építsünk ki” – mondta Marcin Mazur, a QlikTech Kelet-Európáért, Görögországért és Izraelért felelős regionális igazgatója.

A felmérés során a válaszadók azt is állították, hogy a szervezeti akadályok hatással vannak a döntéshozatalra. 45 százalékuk szerint sok döntés születik „zárt ajtók” mögött, mindez megfelelő személyek nélkül. A felmérés arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek 43 százaléka gondolja úgy, hogy a felsővezetés túlzottan a tapasztalataira támaszkodik. Ezenfelül a megkérdezettek 42 százaléka említette problémaként azt is, hogy sok esetben hiányzik a vállalaton belüli együttműködés.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek