Nem a kalandpark motivál, hanem a beszélgetés

2016. december 15. csütörtök - 18:30 / Timár Gigi
  •    

Sok szó esik arról, hogy a cégek számára behozhatatlan versenyhátrányt jelent a motiválatlan dolgozó és a jó módszer már inkább a támogatás a korbács helyett. Sikeres hazai vállalatok példáján keresztül mutatjuk be, hogy többféle út lehet sikeres, az alap azonban mindenhol közös: az ember az érték.

A munkavállaló a vállalat legfontosabb erőforrása, s ezt végre a cégek is kezdik felismerni, köszönhetően többek között a munkaerőhiánynak. A munkavállalók motiválása, a dolgozói elkötelezettség növelése így nagyvállalati hívószóból mindenki számára kulcsfontosságú stratégiává lépett elő.

A cégek jelentős részének a hatékonysága azért csökken, mert a vezető már nem képes motiválni a munkavállalóit. „Ez a gátja, hogy kiaknázzák a cégben rejlő növekedési lehetőségeket” – fejtegette Zsikla Gábor, a Flow csoport ügyvezető partnere a Piac & Profit által szervezett Cégvezetők Csúcstalálkozóján. Amely cégek ezt felismerik, rengeteg pénzt és energiát fektetnek az elköteleződés növelésébe. Külső gyógyír viszont sajnos nincs a gondokra, a felsővezetés hozzáállásának kell elsősorban megváltoznia – korbács helyett támogatásra kell váltani.

Egyre több a jó példa, szerencsére korántsem csak a külföldi nagyvállalatoknál.

Kulcsár Tibor Kép:KulcsSoft

Kulcsár Tibor
Kép:KulcsSoft

Nem a kalandpark motivál

A Kulcs-Soft Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Kulcsár Tibor szerint motiválatlan dolgozókkal nem fog jól működni a vállalat. Az ügyviteli szoftvereket szállító, egyszemélyes bt.-ből mára száz főnél is többet foglalkozató vállalattá nőtt cég nyert már Üzleti Etikai Díjat, és többször kapta meg az Aon Hewitt Legjobb Munkahely elismerését is. Az elkötelezettség egyik alappillére a cégvezető szerint a motiváló bérezés.

– Meg kell fizetni az alkalmazottakat ahhoz, hogy érezzék, fontos a munkájuk. A teljesítmény alapú bérezésben hiszek, ami lehetővé teszi, hogy a dolgozók tisztában legyenek vele, a jó munka jó fizetést jelent majd.

A másik nagyon fontos elem szerinte a karrierlehetőségek biztosítása. Ez azonban nemcsak a ranglétrán való feljebb lépdelést jelenti, hanem az „oldalirányú” mozgást is.

– Nálunk természetes, hogy egy ügyfélszolgálatos kollégából fejlesztő vagy egy fejlesztőből termékmenedzser legyen. Néhány évente mindenkinek szüksége van változásra, ezért a dolgozóink előtt bármilyen pozíció nyitva áll, ha az alapvető feltételeknek megfelelnek.

Az ilyen típusú szervezeten belüli mozgás a vezetésnek természetesen jelent némi többletmunkát, de Kulcsár Tibor szerint ez megéri. Azt vallja, a munkához kapcsolódó elvek hatékonyabban motiválják a munkatársakat, mint a hagyományos értelemben vett motivációs programok vagy tréningek.

– Nem hiszem, hogy valaki jobban dolgozna attól, ha kalandparkba visszük. Ez inkább szórakozás, azt pedig oldják meg maguk. Fontosabb, hogy azt érezzék, kiteljesedhetnek nálunk, nincsenek egy pozíció börtönébe zárva.

Szekeres Péter Kép:Neticle

Szekeres Péter
Kép:Neticle

Kell idő beszélgetni

Tudatosan csapattagnak neveznek mindenkit az automatikus szövegelemzéssel foglalkozó hazai startupnál. A jelenleg 18 fős csapat 16–32 évesekből áll, és Szekeres Péter a Neticle Technologies ügyvezetője szerint ennek a generációnak nem a kereset a legfontosabb vonzerő egy munkahelyben. A fiatalokat sokkal inkább a fejlődési lehetőségek és a felhatalmazások érdeklik. Náluk a dolgozók tiszta keretek között önálló döntési jogköröket és felelősséget kapnak. A fejlesztők például szinte azonnal kisebb önálló projekteken is dolgoznak, amelyek eredménye aztán eljut az ügyfelekhez. Az, hogy mindenki egyénileg látható terméket produkálhat, megadja a lendületet, amire itt szükség is van, hiszen a cég – jellegéből adódóan – folyamatos változásban van. Ahhoz, hogy ez ne keltsen bizonytalanságot a csapattagokban, a vezetés a teljes transzparencia és a hosszú távú jövőtervezés mellett döntött. Belépéskor többéves egyéni víziót vázolnak az újaknak, hogy mindenki lássa, hogyan tud majd kiteljesedni hosszabb távon a cégnél.

7 dolog, ami a legjobb alkalmazottat is kikészíti
A motiválatlan munkaerő rosszul végzi a feladatait, hibákat követ el, az első adandó alkalommal lelép. Mégis sokan teszik ilyenné a dolgozóikat, követnek el alaphibákat, amivel súlyos károkat okoznak. Mit rontunk el?

– A belépők egy egyszerű titoktartási nyilatkozat aláírása után mindent láthatnak, ami a cégben történik. Nyilvánosak a fizetések, a kiadások és a bevételek. Közösen termelünk, ezért hiszünk benne, hogy mindenkire tartoznak a pénzügyi mutatók is. Kiemelten fontos motivációs tényező a tanulás lehetősége is.

A Neticle-nél alapelv a teljesen nyitott kommunikáció. Ennek jegyében a vezető félévente minden kollégával leül legalább fél órára. Ez a tere a kölcsönös visszajelzésnek, a problémák átbeszélésének és a jövőtervezésnek is. Emellett háromhavonta virtuális tábortüzet raknak, amikor közösen átbeszélik mindazokat a jó és problémás dolgokat, amiket az elmúlt időszakban tapasztaltak a vállalati mindennapokban.

– Kell munkaidőt szánni arra, hogy beszélgess a csapatoddal. Nem csak a problémákra derül így fény, hanem a vágyakra is.

A fluktuáció hatalmas költség egy cégnek, a tudásiparban viszont nagy kihívás a tehetségek megtartása. Ezért is büszke rá a Neticle Technologies vezetője, hogy a cég életének négy éve alatt összesen három alkalmazott távozott.