Nehezen találnak finanszírozót a családi vállalkozások

2014. szeptember 25. csütörtök - 11:07 / piacesprofit.hu
  •    

A családi tulajdonú vállalkozások közel 60 százaléka keres külső finanszírozót beruházásai megvalósításához, de a megfelelő finanszírozó partner megtalálása igazi kihívás lehet – derül ki a KPMG felméréséből. A megoldást a tanácsadó cég szerint az üzleti angyalok jelenthetik.

Kép: SXC

Miközben a családi vállalkozások a globális GDP több mint 70 százalékát adják , több tulajdonos és cégvezető is úgy érzi, hogy forrásszerzési lehetőségei limitáltak. A hitelből történő forrásszerzés a bankok részéről mutatkozó kockázatvállalási kedv csökkenése következtében nehézkes, a magántőke-finanszírozás bevonása pedig gyakran együtt jár a teljes üzlet eladásával, a vállalati stratégiai partnerek sokszor csak akkor hajlandóak bármilyen befektetésre, ha jelentős kontrollt szerezhetnek. E nehézségek eredményeképp több családi vállalkozás nem tudja kihasználni növekedési lehetőségeit.

Van azonban 9  dolog, amire ügyelnünk kell, ha befektetővel tárgyalunk!

A KPMG azonosított egy eddig vélhetően kevéssé kihasznált finanszírozási forrást: a vagyonos magánszemélyek, mint üzleti angyalok bevonását, akik közül többen is szereztek már tapasztalatokat családi vállalkozásokban, és emellett jelentős befektetési tőkével rendelkeznek. Becslések szerint világszerte körülbelül 14 millió vagyonos magánszemély  él, és ők közel 53 ezer milliárd dollár összvagyonnal rendelkeznek . „A finanszírozási problémával szembesülő hazai vállalatok számára szintén az üzleti angyalok bevonása nyújthat segítséget, azonban itthon még nem annyira elterjedt ez a megoldás” – mondta Mádi-Szabó Zoltán, magyarországi KPMG családi vállalkozásokért felelős csoportjának vezetője.

A felmérés azt mutatja, hogy a családi vállalkozások és a vagyonos magánszemélyek prioritásai összecsengenek, ha befektetésekről van szó, így még meglepőbb, hogy ez a két csoport még nem talált egymásra. A vagyonos magánszemélyek a hosszú távú tőkefelértékelődést nevezik meg befektetésük fő mozgatójaként (37 százalék), míg a családi vállalkozások olyan befektetőket keresnek, akik számára a hosszú távú megtérülés a fontos (23 százalék). (Nem mindegy, hogy kinek milyen befektető való. Horgos Lénárd, az M27 Absolvo partnere a Piac & Profit konferenciáján elmondta, mire érdemes figyelni.)

“Hozomra” egy induló cég sem kap tőkét
Mitől lesznek kivitelezhetőek az új cégek tervei? Milyen tárgyi és személyi biztosítékokról kell gondoskodniuk ahhoz, hogy tőkét vonhassanak be, akár úgy is, hogy eszközeik és eddigi eredményeik ezt egyelőre nem képesek alátámasztani? Mire figyeljen oda egy új vállalkozás ahhoz, hogy egy befektető minél előbb tőkebefogadásra érettnek tekintse?

A szorosabb együttműködés hiánya azért is különös, mert a felmérésből az derült ki, hogy a vagyonos magánszemélyek 44 százaléka már fektetett be tőkét családi vállalkozásba, és döntő többségben (95 százalék) pozitív tapasztalatokról számoltak be ezekről az üzletekről más, például pénzügyi eszközökbe történő befektetéseikkel összehasonlítva. A vagyonos magánszemélyek 60 százaléka olyan befektetési lehetőséget keres, ami ésszerű kockázatok mellett megfelelő megtérüléssel jár, és a hosszú távú tőkefelértékelődést is fontosnak tartják. Mindezek jól megfeleltethetők a családi vállalkozások befektetők iránti elvárásainak is.

„E partnerségek potenciális előnyeinek megismertetése lehet az első fontos lépés a két csoport összekapcsolásában. A felmérés rávilágított néhány olyan akadályra, melyeket felszámolva a KPMG családi vállalkozásokkal foglalkozó szakértői segíthetnek ügyfeleiknek jobb üzleti partnerkapcsolatok kiépítésében, és az említett két csoport kapcsolatainak szorosabbra fűzésében” – mondta Christophe Bernard, a KPMG családi vállalkozásokkal foglalkozó csoportjának vezetője.

Kockázati tőke: válaszok a leggyakoribb kérdésekre
Gyakran elhangzik, hogy tőkekínálati forradalom zajlik Magyarországon, ám még mindig sok vállalkozó számára fehér folt a kockázati tőke, a Jeremie alapok működése. Ezért a leggyakoribb felmerülő kérdésekre most elolvashatja a válaszokat!

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek