Nehéz éveken túl az ingatlanosok

2017. január 12. csütörtök - 16:07 / piacesprofit.hu
  •    

A 2016-os évben felgyorsult lakáspiaci élénkülés remélhetőleg növekedési pályára állítja majd az elmúlt években többszöri árbevétel-csökkenést elszenvedett, ingatlanközvetítéssel foglalkozó hazai vállalkozásokat. Emellett a piaci szereplők számának zsugorodása is megállhat az idei évben.

dübörög a munkaerőpiac

Kép: PP archív

A hazai, ingatlanforgalmazással foglalkozó vállalkozások száma a vizsgált időszakban 2012-ig emelkedett, majd kismértékben csökkent 2013-ban, ami után – a 2014-es minimális mértékű növekedést nem számítva –folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A tavalyi évben a 2012-ben működő 4142 darab vállalkozás helyett, már csak 3988 darab ingatlanközvetítő maradt talpon hazánkban.

A szektor árbevételének alakulását vizsgálva nem beszélhetünk több évet átfogó növekedésről vagy csökkenésről. A 2011–2012-es évek közötti csökkenést 2013-ban egy jelentősebb árbevétel-növekedés követte, amely 2014-ben megbicsaklott, de 2015-ben a szektor ismét jelenős, 13,3 százalékos bevételbővülést ért el. Az alkalmazotti létszám a vizsgált években a 2012-es jelentős növekedését, majd a rákövetkező évi jelentős csökkenését leszámítva nem változott, de a tavalyi létszámadat azt mutatja, hogy a kedvező gazdasági kilátások teljesülése esetén itt is létrejöhetnek még új munkahelyek. „A szektor szereplőinek 36,5 százalékka egyéni vállalkozás keretében végzi tevékenységét, ezek jellemzően egyfős vállalkozások, ahol a létszám az önfoglalkoztatás keretében alkalmazott vállalkozó magánszemélyt jelenti, árbevétel tekintetében pedig a piacon működők alsó harmadába tartoznak” – mondta Hantos Zoltán, az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Kedvező képet mutat a szektor teljesítményéről, hogy a megszűnt cégek aránya 5 év folyamatos növekedés után a tavalyi évben végre csökkenésnek indult, ami azt mutatja, hogy a megmaradt piaci szereplők stabilizálták helyzetüket.

Csak óvatosan a sufniingatlanosokkal!
Mindig akadnak új próbálkozások az ingatlanközvetítésben, melyek a már ismert ingatlanközvetítői rendszert „reformálnák” meg. Az ígéretek kecsegtetők, a szakemberek azonban óvatosságra intik az ingatlanosokat.

Mivel a piacképes ingatlanok és a fizetőképes kereslet jelentős része is a fővárosra és környékére koncentrálódik, nem meglepő, hogy e cégek jelentős része itt végzi gazdasági tevékenységét.  A 2016-ban működő 3998 darab cég több mint 65 százaléka Közép-Magyarország régióban működik, és a szektor árbevételének 79,08 százalékát is ők adták 2015-ben. Árbevétel tekintetében a központi régiótól messze leszakadva következik Nyugat-Dunántúl régió 4,82 százalékkal, szorosan mögötte Észak-Alföld régió 4,07 százalékkal, Közép-Dunántúl régió 4,00 százalékkal és Dél-Dunántúl régió 3,26 százalékkal. Sereghajtóként a két legfejletlenebb kelet-magyarországi régió zárja a sort: Dél-Alföld 2,59 százalék, Észak-Magyarország 2,17 százalék.

A szektor teljesítményét a most kezdődő 2017-es évben alapvetően az befolyásolhatja, hogy a piaci szereplők által prognosztizált kedvező változások valóban bekövetkeznek-e. A KSH adatai szerint, a kiadott építési engedélyek alapján, jelentős mennyiségű új lakás épül az idén. Kérdés, hogy ezeket milyen formában és kiknek értékesítik majd. A használt lakások eladásának volumenét elsősorban a fővárosban és a megyeszékhelyeken jelentősen befolyásolhatja, hogy az elmúlt években népszerű Airbnb piaca telítetté vált, ami visszaveheti a befektetési célú lakásvásárlásokat a közeljövőben. Ugyanakkor a lakáshitelezés újbóli beindulása újabb fizetőképes keresletet indukálhat, ami kedvező hatással lehet az ingatlanközvetítők gazdasági teljesítményére – zárja elemzését a szakember.

Cég mögé bújt csalók – mit tehetünk?
Ki ne hallott volna már olyan fantasztikus ajánlatról, melyből később semmi nem lett, és bár az ajánlattevő cég létező, a befizetett pénznek mégis nyoma veszett. Ki ilyen esetben a felelős? Mit tehetünk? Hogyan lehet enyhíteni a kárt? Szakértőnk segít!