Négynapos lesz a húsvéti hétvége

2016. október 14. péntek - 14:31 / PP/MTI
  •    

Munkaszüneti nap lesz a nagypéntek - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Így négy napossá válik a húsvéti hétvége. Összeszedtük, mit kell tudni a munkaszüneti napokról.

nyuszi

Kép: Pixabay

Munkaszüneti nappá nyilvánítják a nagypénteket – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén, pénteken Budapesten.

Munkaszüneti napon történő munkavégzés:

Munkaszüneti napon a munkavállaló csak a megszakítás nélküli munkarendben, vagy a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetőleg ilyen munkakörben foglalkoztatható. Ettől jogszerűen eltérni nem lehet.

A munkáltató, illetve a munkakör a törvény szerint akkor minősül munkaszüneti napon rendeltetése folytán működő munkáltatónak, illetve munkakörnek, ha a tevékenység során nyújtott szolgáltatás e napon történő rendszeres igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó helyben kialakult, vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásokból eredő igény alapján, vagy az élet, egészség, testi épség, továbbá a vagyontárgyak védelme érdekében kerül sor.Ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik, az e napon, illetve a húsvétvasárnapon és a pünkösdvasárnapon történő munkavégzés tekintetében a munkaszüneti napra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Érdemes betartani a szabályokat, mert munkaügyi ellenőrzésre igenis hivatali munkaidőn túl is számítani lehet.

Munkaszüneti napok 2017-ben
2017. január elseje vasárnapra esik, így sajnos az év nem indul hosszú hétvégével, mivel másodikán már mindenki visszatér a mókuskerékbe.
2017. március 15-e szerdára esik.
2017. április 16-17-én lesz húsvét, ez háromnapos hétvége lesz, most Orbán Viktor bejelentésével négynaposra duzzadhat a pihenőidőnk.
2017. május elseje hétfőre esik, ami szintén egy háromnapos hétvégét ad.
2017. június 4-5-e pünkösd, ez is háromnapos hétvége.
2017. augusztus 20-a vasárnap, így az államalapítás ünnepe pont nem lesz hosszú hétvégével egybekötve.
2017. október 23-a hétfőre esik, így itt egy háromnapos hétvégének örülhetsz.
2017. november elseje szerdára esik.
2017. december 25-26-a hétfőre és keddre esik, így a karácsony négynapos lesz.
2018. január elseje hétfő, így a következő évnek egy háromnapos hétvégével lehet majd nekifutni.