Négy forintból egy adóra megy

2019. május 09. csütörtök - 10:03 / piacesprofit.hu
  •    

Miközben a hazai kisvállalkozások összességében fejlődnek, árbevételük meghatározó részét továbbra is közterhekre fordítják – derül ki a CIB Bank adataiból.  Egy 400 ezer forint alatti forgalmú magyar mikrovállalkozás átlagosan minden negyedik forintját adóra utalja. Piaci adatok alapján a közterhek aránya a cégek méretével fordítottan arányos: 4 millió forintos pénzforgalom fölött már csak minden tizedik forintból válik adóforint.

A CIB Bank adatai szerint a legkisebb vállalkozások pénzforgalma 2018 folyamán minden negyedévben nőtt, ebből pedig a kisebb cégek üzletmenetének fejlődésére is lehet következtetni. Az összesített adatok szerint a CIB kisvállalati ügyfeleinek teljes pénzforgalma 2018 első negyedévében 629 milliárd forintot is meghaladta, míg az év negyedik negyedévére a pénzforgalom 813 milliárd forintra nőtt a legkisebb cégeket tömörítő vállalkozói körben.

Nemcsak a pénzforgalom nő dinamikusan, de a digitális csatornák használata is. Havi 400 ezer forint árbevételig a céges utalások 91 százaléka már elektronikus, és csak 9 százaléka hagyományos, offline. A 400 ezer–4 millió forint közötti forgalmat bonyolító vállalkozásoknál már 96 százalék az elektronikus utalások aránya, míg 4 millió forint forgalom fölött már csak 3 százalék az offline tranzakciók aránya.

Kép: Freedigitaladmin

Kép: Freedigitaladmin

„A kisvállalkozók számára az utalások egyik legfontosabb címzettje a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Számukra különös értéket jelentenek azok a konstrukcióink, amelyek ingyenes elektronikus utalást tesznek lehetővé az adószámlák felé. A kisvállalkozások ugyanis digitalizálódnak: még a legkisebb cégek között is 10 utalásból 9 elektronikus, ilyen tranzakciókkal tesznek eleget az adófizetési kötelezettségüknek” – tette hozzá Fetter István, a CIB Kisvállalati Divízió vezetője.

A vállalkozások körében terjed a mobil platformok használata is. „A kisvállalati ügyfeleink 87 százaléka használ valamilyen E-csatornát, hetven százalékuk pedig legalább egyszer már bejelentkezett a mobil applikációra is” – egészítette ki az adatokat Fetter István.

A hipa-bevallásnál is figyelni kell a buktatókra

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek