Ne vegye, használja! Az előfizetéses autóké a jövő

2018. február 12. hétfő - 17:11 / piacesprofit.hu
  •    

Fizessen be, és váltogassa kedve szerint autóját. Atlantában és Münchenben ezzel az új üzleti modellel próbálkozik a Porsche és a Cadillac. Kényelmes, de drága, ám ez a jövő, nem lesz érdemes saját kocsit venni – mondják a szakemberek.

Aki az amerikai Atlantában, az 1996-os nyári olimpiai játékok helyszínén bemegy a Porsche képviseletéhez, luxuskocsik páratlan ajánlatában válogathat, és nem is kell sok tízezer dollát letennie. „Csak” havi 2-3 ezret, annak fejében viszont elviheti bármelyik álomautót a 22-ből, a Boxertől a Caymanig, a Panamerától a 911-es típusokig. Addig és olyan távolságot jár be vele, amint kedve tartja, akkor cseréli ki egy másikra, amikor akarja. Hasonló ajánlatra készül az USA-ban a BMW és a Mercedes is.

Ezekre már előfizethet Kép: Porsche

Ezekre már előfizethet
Kép: Porsche

Európában az amerikai luxusmárka, a Cadillac próbálkozik az újdonsággal, elsőnek Münchenben. Náluk a GM vállalat vagy tucatnyi kocsijából lehet válogatni, az Escalade terepjárótól a Corvette sportkocsiig – eddig ismeretlen, de nyilván tetemes havi díjért.

Abban mindenesetre az is benne van, hogy az autót a telefonos megrendelésre kiviszik az ügyfélhez.

Itt a Toyota válasza az autóipari trendekre
A világ második legnagyobb autógyártója radikális mobilitási és logisztikai koncepcióval állt elő. Új járműve, az átlátszó e-Palette mobilklinikaként éppúgy használható lenne, mint kisbuszként, furgonként, sőt mobilirodaként, miniboltként és hotelszobaként. Appokkal lehetne rendelni és lefoglalni az utakat vele. Üdvözöljük a megosztásalapú gazdaság közlekedésében.

Rokon megoldást vezet be a Volvo új terepjárója, az XC40 híveinek. A vevő náluk is fix havi díjat fizet, amelyben benne van minden: adó, biztosítás, javítások, téli gumik stb. Az „előfizető” kétévenként cserélheti kocsiját, és bizonyos körzetekben a tankolás és az autómosás költségeit is fedezik. A Volvo szóvivője szerint „ez korunk mobilitási modellje”.

Az iparág szakértői inkább új marketingmodellekről beszélnek, hiszen a fenti szolgáltatásokat a lízing ismeri. Lényeges különbség viszont, hogy míg a lízingnél egy autót kell kiválasztanunk és ahhoz kötve vagyunk, az „előfizetés” szabad választást kínál – persze sokkal drágábban.

Ettől függetlenül azonban nyilvánvaló, hogy az önjáró autók trendje is ebbe az irányba mutat: amikor hamarosan egyre több ilyen kocsi is közlekedik majd, végképp bealkonyul a saját autó mítoszának, nem lesz értelme értékét vesztő járművet tartani 24 órán át a ház előtt azért, hogy 1-2 órát használjuk. A jövő a szükséglet alapján használt autóé.
(Forrás: DPA)

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek