Ne feledkezzünk meg az iparűzési adóról

2015. május 15. péntek - 12:09 / piacesprofit.hu
  •    

A május több szempontból is kiemelten fontos egy vállalkozás életében, hisz ekkor kell elkészíteni és benyújtani a TAO, esetleg EVA, vagy KIVA bevallásaikat, de fontos észben tartani azt is, hogy a HIPA bevallást is el kell készíteni!

Kép: Freedigitalphotos/adamr

Itt a május, az évnek azon része, ami a könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók számára nagyon sűrű hónap, hiszen a naptári évvel megegyező üzleti éves vállalkozások számára június 1-ig kell közzétenniük 2014. évi beszámolójukat és benyújtaniuk helyi iparűzési adó (HIPA) és társasági adó (tao), esetleg egyszerűsített vállalkozói adó (eva), vagy kisvállalati adó (KIVA) bevallásaikat – figyelmeztet Vizer József az RSM-DTM adómenedzsere legfrissebb blogbejegyzésében.

A helyi iparűzési adó fajtái

A törvényi felhatalmazás alapján az önkormányzatok állandó- és ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenységre vezethetnek be helyi iparűzési adót (HIPA). Az önkormányzatoknak a bevezetésen túlmenően csak két tényezőben van döntési jogkörük:

a maximális adómértéket vezetik-e be, melynek mértéke:

a)  állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adóalap 2%-a,

b)  ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén naptári naponként 5 000 Ft,

illetve

–  a 2,5 millió forintot (vagy ennél alacsonyabb összeget) meg nem haladó adóalappal rendelkező vállalkozások számára azonos feltételek mellett bevezetnek-e adómentességet, vagy adókedvezményt.

Csúnyán ráfaraghat, aki elcsúszik a beszámolóval
A hónap végéig a kettős könyvvitelű vállalkozásoknak le kell adniuk az éves beszámolóikat, aki ezt elfelejti, azt súlyos retorziókkal sújthatja az adóhivatal, kényszertörlésre is sor kerülhet.

A Magyar Államkincstár az önkormányzatok adatszolgáltatatásai alapján nyilvános adatbázist https://hakka.allamkincstar.gov.hu/ tart fenn, ami jó kiindulási alap a helyi iparűzési adó kalkulációk során, azonban – az esetleges adatszolgáltatási hibákra, illetve késedelmekre tekintettel – az aktuális szabályok és adómértékek tekintetében javasolt az önkormányzatok honlapját is felkeresni.

Ne felejtsük el a társasági adóbevallást sem!

Az adóköteles iparűzési tevékenység

Adóköteles iparűzési tevékenységnek a vállalkozó ezen minőségében végzett nyereség, illetve jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége minősül. Fontos törvényi vélelem, hogy egy vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez egy önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, vagy telephellyel rendelkezik. Itt tisztában kell lenni azzal, hogy mi is minősül a helyi adó törvény előírásai szerint telephelynek!

A helyi adó törvény értelmében – többek között – állandó telephelye keletkezik egy vállalkozásnak abban az esetben is, amennyiben egy építőipari tevékenység folytatásának, illetőleg természeti erőforrás feltárásának, kutatásának időtartama az önkormányzat illetékességi területén adóéven belül a 180 napot meghaladja, vagy előreláthatóan meghaladja.

Egyebek mellett ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenységnek minősülhet az önkormányzat területén végzett építőipari tevékenység, ha a tevékenység időtartama adóéven belül meghaladja a 30 napot, de nem éri el a 181 napot.

Fontos határidő jön a vállalkozásoknak
Már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján a 2015. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj megújult bevallási felülete. Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettségnek 2015. május 31-ig kell eleget tenni.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek