Nálunk a csiperke a legnépszerűbb

2017. szeptember 18. hétfő - 11:25 / piacesprofit.hu
  •    

Hazánkban a legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke és a laska. A gomba nagyon egészséges, ennek ellenére az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A hazai gombatermesztés az utóbbi évtizedben növekedett, a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről 2016-ra közel 30 ezer tonnára bővült, az elmúlt egy-két évben a gombafogyasztás lassú növekedést mutat. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke-, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv, laskagomba jellemzően frissáruként kerül a fogyasztókhoz. Frissáruként még alapvetően shiitake, ördögszekér és shimeji gomba kapható, de arányuk nem jelentős

.

Igény van a jó minőségű magyar gombára  - Kép: Pixabay

Igény van a jó minőségű magyar gombára – Kép: Pixabay

A magas ásványianyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes őket felvenni az étrendbe. Egyedüliként a gombák tartalmaznak természetes úton D-vitamint, valamint bizonyos mértékben helyettesíthetőek velük a hús tápanyagai, továbbá olyan fontos aminosavakat vihetünk be velük a szervezetünkbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak meg. Glükóztartalmuk rendkívül alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják őket, illetve glutén- és laktózmentesek. Továbbá a gombák könnyen beilleszthetőek a fogyókúrás étrendbe, hiszen testsúlycsökkentő hatásúak, élelmi rostban gazdagok, emellett nagyon alacsony a kalóriatartalmuk: 100 g csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at.

Bűnös praktikák a halrudacskák mögött
A globális halászati és tengeri élelmiszergyártó szektor bűzlik az emberi jogok sorozatos megsértésétől. Gyilkosságok, rabszolgamunka, erőszakos fogvatartás, embercsempészés, testi sértés – se vége, se hossza a jogsértő incidenseknek. A neves áruházláncok még mindig nem tisztították meg az ilyen praktikákkal élő ázsiai beszállítóktól az ellátási láncukat.

Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 főt foglalkoztat. Gombát zárt gombatermesztő házakban, sátrakban, és kisebb részben pincékben termesztenek. A legtöbb gombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Az utóbbi időben az a tendencia, hogy a pincék helyett a modern, épített gombatermesztő házakba tevődik át a termesztés.

Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Budapest és Kecskemét a legnagyobb termőhely. Termesztők beszámolója szerint idén fordult elő először, hogy a kevés cikkel dolgozó diszkontáruházak nyáron nem váltották le a laskagombát más termékre, míg korábban ekkor kivezették a terméket, hogy helyet biztosítsanak az idényzöldségeknek. Laskagomba esetében egyébként Németországba megy a legtöbb export. A fogyasztók igénylik, hogy a frisstermékek palettája is folyamatos megújulást mutasson, keresik az érdekességeket, különleges termékeket. A gombák esetében ezt a folyamatot új fajták bevonásával, speciális csomagolással, esetleg mix csomagok bevezetésével lehet segíteni.

Munkaerőhiány az élelmiszer-gazdaságban is
Az élelmiszer-gazdasági vállalkozások közel harmada tudna felvenni új dogozókat: 51 százalékuk szakmunkást, 18 százalékuk érettségizett, 7 százalékuk felsőfokú végzettségű munkatársat keres, de jelentős a kereslet a betanított munkásokra is (24 százalék) – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mintegy ezer vállalkozás körében végzett munkaerő-piaci felméréséből. Húsfeldolgozók, állatgondozók, állattenyésztők, pékek, sütőipari szakmunkások, mezőgazdasági gépkezelők és gépszerelők iránt mutatkozik különösen nagy igény. A kutatásból továbbá jól látható, hogy a cégvezetők a pályakezdőknél a szakmai gyakorlati ismereteket, a rendszerben gondolkodás képességét és a gazdasági ismereteket hiányolják a legjobban.