Nagyot száguldott az olaj

2016. április 13. szerda - 09:58 / piacesprofit.hu
  •    

Az olaj nagyot száguldott, mert az oroszok és a szaúdiak állítólag megegyeztek az olajtermelés befagyasztásáról. Az irániak átmenetileg kimaradhatnak a befagyasztásból, amíg elérik a napi 4 millió hordó kitermelést.

Oil PumpsErre az olaj nagyot emelkedett a nap végén, kicsivel a kétszáz napos mozgóátlag fölé, egy ellenállás szintig. Így nem meglepő a mai korrekció, de átmeneti megállás után már csak a szezonális hatások miatt is valószínűleg tovább fog folytatódni az áremelkedés. A találkozóra egyébként 17-én vasárnap kerül sor Dohában, addig csak elvi megállapodásról beszélhetünk.

A kínai export márciusban a várt 10 százalékkal szemben 11,5 százalékkal bővült, és az import a várakozásoknál sokkal kisebb mértékben esett vissza. Ez örömöt hozott az ázsiai piacokra, és Európában is jó a hangulat. Így a DAX és a BUX esetében is emelkedést várunk. Az előbbi esetében közelítjük a 30 és a 20 napos mozgóátlagokat, amelyek 9.800 és 9.840 pont környékén vannak. Ezek sikeres áttörése pozitív jel lenne a folytatás tekintetében.

USA

A tengerentúli tőzsdék 0,8-1,0% közötti pluszban zártak az emelkedő olajár hatására. A Richmond-i Fed elnök, Jeffrey Lacker (nem szavazó tag) szerint a jegybank négyszer emelhet idén a kamaton, hiszen a kedvezőtlen pénzpiaci folyamatokban változás állt be.

A Fitch Ratings „AAA” fokozaton hagyta Amerika adósbesorolását stabil kilátások mellett. A Fitch szerint ugyanakkor a költségvetési hiány és az adósság kilátások romlottak a legutóbbi felülvizsgálat óta. A költségvetési deficit a tavalyi 2,5% után 2,9% lehet idén, a GDP arányos államadósság pedig 101%-ról 107%-ra nőhet a hitelminősítő szerint.

A Valeant egyik kötvénybefektetője, a Centerbridge Partners szerint csődesemény történt a cégnél, mivel nem tette közzé éves jelentését. A Centerbridge Partners a 2023-as 1 milliárd dollár össznévértékű kötvény negyedét tulajdonolja. A cég április 29-ig le akarja adni a gyorsjelentést, ennek ellenére 8%-ot esett a részvény.

A Facebook automatizáltan kommunikáló ügyfél kapcsolattartást lehetővé tevő platformot integrált be a Messengerbe. A részvényesek egyelőre nem jöttek izgalomba a hírtől. A mai napon kiskereskedelmi és termelői árindex statisztika érkezik.

Európa

Az európai tőzsdék 0,7%-0,8% közötti pluszban zárták a tegnapi kereskedést. Klaus Regling, az Európai Stabilitási Mechanizmus igazgatója szerint Görögország és a hitelezők között politikailag érzékeny tárgyalások jöhetnek a következő hetekben, aminek részét képzik majd az adósság elengedéssel kapcsolatos kérdések. A másik opció szerinte, hogy a gazdasági növekedés üteméhez kötik az adósság visszafizetését. A márciusi brit inflációs adat a várt 0,4% helyett 0,5%-ot mutatott.

Olaj, arany

Az olaj 41 dollár fölé ugrott, miután tegnap az irániak azt nyilatkozták, hogy abban az esetben, ha 4 millió hordóra ugrik a termelésük, akkor a szaúdiakkal és az oroszokkal együtt hajlandók befagyasztani a termelést. Ez az első jel arra vonatkozóan, hogy Irán hajlandó együttműködni más termelőkkel, ami lehetővé teszi a kínálat csökkentését. A piac a mai készletadatokra is figyel: az Egyesült Államokban a várakozások szerint 700 ezer hordóval nő a nyersolaj készlet.

Az arany 1.250 dollár alá esett, mivel tegnap jó hangulat uralkodott a világ tőzsdéin. A Fed elnökök kommentjei inkább óvatosságról árulkodtak, ami azt jelenti, hogy nem lesz 1-2 kamatemelésnél több az Egyesült Államokban. A tegnapi jó hangulat és a dollár erősödése azonban egyelőre fékezi az arany emelkedését, ami még mindig a legjobban teljesítő eszköz az idén.

Devizák

A 200 napos mozgóátlag letörését követően tovább erősödött a forint az euróval szemben. Az EURHUF árfolyama 311-ig esett, mindenféle különösebb hír nélkül. A következő jelentősebb támaszszint 310-nél húzódik.

Kisebb dollárerősödés volt tegnap megfigyelhető, az EURUSD árfolyamjegyzése 1,136-ig csökkent. Azonban a hosszabbtávú kép változatlanul oldalazás. A devizapiac szempontjából a mai legfontosabb esemény a 20 órakor megjelenő Fed Bézs könyv lesz, amiből képet kaphatunk az amerikai gazdaság jelenlegi állapotáról.

Távol-Kelet

Hatalmas emelkedést mutatnak az ázsiai részvénypiacok ma reggel. Az emelkedés részben az emelkedő olajáraknak, részben pedig a kedvező kínai adatoknak tulajdonítható. A Nikkei 2,8%-ot, a Hang Seng 2,5%-ot, a Shanghai index pedig 2,3%-ot emelkedett, és a többi ázsiai részvényindex is jellemzően 2% körüli emelkedést tudott felmutatni. A mai emelkedéssel a kínai részvénypiac 3 hónapos csúcsra ugrott.

Márciusban 18,7%-kal bővült a kínai export, míg a várakozás csak 14,9% volt. Múlt hónapban még 20,6%-os visszaesést láthattunk szintén jüanban mérve. Az év elején az egyhetes ünnep hatása miatt rendkívül volatilisek az adatok. Import esetében mérséklődött a visszaesés. A várt 4,8% helyett mindössze 1,7%-kal csökkent az import. Az előző hónapban az import esetében is gyászos számokat láthattunk, hiszen 8,0% volt a visszaesés. A kedvező adatok hozzájárultak a Kínával kapcsolatos növekedési félelmek enyhüléséhez.

A kínai jegybank várakozások szerint meghosszabbíthatja a hónapban lejáró 155 milliárd dolláros likvidítást növelő repo programokat, mivel márciusban szezonálisan megugrik a készpénzkereslet az adófizetési kötelezettségek teljesítése miatt. A program meghosszabbításával igyekezhet a jegybank a pénzpiacok likvidását fenntartani.

Az IMF véleménye szerint a jen árfolyammozgása nem indokolja azt, hogy a japán jegybank intervenciókat hajtson végre a devizapiacon. A kínai réz import 36%-kal emelkedett márciusban, elsősorban az állami vásárlásokhoz kapcsolódóan. Ennek hatására a réz árfolyama megugrott, ez pedig pozitívan hatott a nyersanyagtermelő vállaltokra is.

Határidős piacok

Mind az európai, mind az amerikai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor