Nagyon megy a szekér a gazdáknak

2016. március 23. szerda - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar mezőgazdasági kkv-k közül tízből hatan valósítottak meg tavaly beruházást. A magyar agrárium látványosan fejlődött az elmúlt években, stabil, tőkeerős vállalkozások alkotják a szegmenst, ezért a szakértők az ágazat számára nyílt Európai Uniós források nyomán jövőre pozitívabb összképre számítanak.

sok mezőgazdasági munkás sirathatja majd a munkáját

Kép: Pixabay

Tavaly az agrárvállalkozások 63 százaléka hajtott végre beruházást, és minden ötödik vállalkozás növelte is beruházásainak mértékét az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások jellemzően 50 millió Ft alatti összegben valósultak meg. 2014-ben ez az arány szinte ugyanannyi volt, akkor a vállalkozások 61 százaléka hajtott végre fejlesztést. Az  üzemméret emelkedésével nőtt a beruházások szintje is, a legalább 500 hektáron gazdálkodók és a legalább 500 állatot tartók ötöde, és a legalább 500 millió forint árbevételű gazdálkodók harmada 100 millió forint feletti összeget fektetett be 2014-ben.

A felmérésben résztvevők 2016-ra vonatkozó terveit elemezve elmondható, hogy a kapacitásbővítéssel szemben idén a technológiai fejlesztések kerülnek előtérbe. Minden második vállalkozás tervez korszerűsítést, azaz növelné a jelenlegi technológiai színvonalát vagy további gépesítésbe ruházna be, kapacitásbővítést pedig a gazdák 17%-a kíván végrehajtani. Főleg a növénytermesztéssel (is) foglalkozók (54%), valamint a nagyobb földterületen gazdálkodók (56%) kívánják növelni a jelenlegi technológiai színvonalukat 2016-ban.

Zöldfülűek a gazdák a zöldítésben
Sikerrel vették a magyar gazdák az EU-s agrártámogatások egyik új formája, a greening (avagy zöldítés) bevezetését. 2015-ben 5 millió hektár után hektáronként nagyjából 80 euró zöldítési támogatást hívtak le az igénylők, de a rendszerben vannak még kihívások, különösen a 15 hektárnál nagyobb területtel rendelkezők esetében. A zöldítéssel kapcsolatos adminisztratív terhek idén csökkenhetnek.

A vállalkozások 12%-ának nőtt az árbevétele

A Budapest Bank év végén készült felmérésében az agrárvállalkozások 12%-a állította azt, hogy az előző évhez képest nőtt az árbevétele, ők átlagosan 16%-kal magasabb árbevétellel zárták 2015-öt. Ez az arány a kisebb üzemméretű vállalkozások körében némileg magasabb volt: minden hetedik mikrovállalkozás növelte árbevételét 2014-hez képest. A vállalkozások átlagosan 9%-os árbevétel- csökkenésről is beszámoltak: miközben 12% árbevételének emelkedéséről beszélt, majdnem minden második vállalkozásnak (42%) stagnált az árbevétele, 46% pedig alacsonyabb árbevétellel zárta az évet.

Nőtt az élelmiszer iránti kereslet

A felmérés kitér arra is, hogy a gazdák mit tapasztaltak termékeik keresletét és az értékesítési árakat illetően az elmúlt évben. Eszerint a megkérdezettek 43%-a ugyanolyan értékesítési árakat tapasztalt 2015-ben, mint egy évvel korábban, míg negyedük növekedésről, harmaduk pedig csökkenésről számolt be. Az értékesítési árak alakulását a legkisebb vállalkozások látták a leginkább reálisan: minden második cég azt tapasztalta, hogy az árak nem változtak, 25%-uk pedig növekedésről számolt be, amely összecseng a KSH adataival, miszerint 2015 első felében 5%-kal nőtt az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom.

Már pályázhatnak a gazdák díjtámogatott biztosításra
Már lehet pályázni a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra. A korábbi évek tapasztalatai alapján a jég- és viharkárok jelentik a legnagyobb veszélyforrást a mezőgazdaságból élők számára. Egyre több termelő köt biztosítást, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő fedezet a bajban.

Tőkeerős vállalkozások

Az agrárvállalkozások körében a legnépszerűbb finanszírozási forma a saját forrás, a finanszírozási mixen belül 59% ennek az aránya. A bankhitel is népszerű, a gazdák működésüket 13%-os arányban finanszírozzák így, és minden ötödik gazda (19%) tervezi, hogy idén nagyobb mértékben veszi igénybe ezt a finanszírozási formát. A támogatások közül az EU-s támogatásokat közel háromszor annyian vették igénybe, mint az állami támogatásokat, és ez az olló valószínűleg tovább fog nyílni idén.

„Tapasztalataink szerint az agrárszektor rendkívül tőkeerős ágazat, jelentős önerővel rendelkeznek. Ezen kívül beruházásaik megvalósításához erősen támaszkodnak az uniós forrásokra és banki hitelekre is, ami finanszírozói szempontból az agráriumot az egyik legvonzóbb szektorrá teszi. A Vidékfejlesztési Program elindulása idén jelentős lökést adhat az ágazat beruházásainak, amely finanszírozásában a Budapest Bank is komoly szerepet kíván vállalni” – mondta el Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője.