Nagyon, de nagyon optimista az adóhivatal

2014. március 17. hétfő - 08:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az adóhivatal közlése szerint május végére már többségben lehetnek az üzletekben az online kasszák, azonban az adatok ezt nem támasztják alá. A jelenlegi ütem mellett még az is csoda lesz, ha nyáron befejeződik az átállás.

Nem lesz egyhamar minden boltban – Kép: MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az üzembe helyezett online pénztárgépek száma meghaladta az 59 ezret a március 10-i adatok alapján, így várakozásaik szerint május végéig az üzletek többségében már online pénztárgép működik majd. Egy hónapja a bekötött pénztárgépek száma 47 ezer volt.

Csakhogy a NAV január 13-ig több mint 234 ezer üzembe helyezési kódot adott ki. Ez ugyan biztosan magasabb, mint a bekötésre váró gépek száma, mert a kódok egy részét feleslegesen vagy tévesen igényelték. Ám még ha harmincezer kódot is igényeltek tévesen, két és fél hónappal a december 31-ei határidő lejárta után is csak alig a kasszák negyedénél sikerült megvalósítani a bekötést az adóhivatalhoz.

Még ha a jelenlegi ütem kétszeresére is nő  a bekötések száma, azaz havonta húszezer pénztárgépet kapcsolnának be az adóhivatalhoz, a fennmaradó több mint százezer kassza bekötésére legalább öt hónap kellene. Csakhogy a bekötések száma várhatóan nem fog jelentősen gyorsulni, miután több olyan kasszatípus is az utolsó pillanatban esett ki, amelyekből több tízezret rendeltek a kereskedők, és az ezek pótlására megrendelt gépeket a jelenlegi forgalmazóknak még le is kell gyártatniuk. Korábban Vámos György, az OKSZ vezetője úgy nyilatkozott, hogy az átállás a nyár elejéig is eltarthat, de jelenleg ez a becslés még túl optimistának tűnik.

A NAV korábban azt közölte, hogy nagy reményeket fűz az online pénztárgépek bevezetéséhez, a második félévtől már eredményeket is vár. Ilyen volumenű adatszolgáltatás ugyanis még soha nem állt az adóhatóság rendelkezésére: csak február elejéig, az addig bekötött pénztárgépektől mintegy 30 millió adathoz jutottak.

Online kassza pró és kontra
Már régen letelt az utolsó határidő is, amit a hatóság a kereskedőknek adott, hogy pénztárgépeiket online összekapcsolják az adóhatóság rendszerével.Összegyűjtöttük a sok vitát kiváltott és komoly ellenállásba ütköző rendelkezés előnyeit és hátrányait.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek