Nagy roham a támogatásért – előny, ha van őstermelői kártya

2017. április 27. csütörtök - 18:39 / piacesprofit.hu
  •    

Félidejéhez érkezett az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszaka, az eltelt időszakban több mint 42 ezer kérelem benyújtásában nyújtottak segítséget a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. Mivel a NAK tavaly mintegy 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezett, nagy roham várható a hátralévő időszakban. Felhívjuk a falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók figyelmét, hogy az őstermelői kártyával jelentősen gyorsítható az egységes kérelem benyújtása.

Az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszakának kezdete, tehát április 7-e óta több mint 42 ezer kérelem beadásában segítette a gazdálkodókat ingyenesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata. Az elmúlt években a kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni. A NAK tavaly mintegy 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezett, körülbelül 150 milliárd forint közvetlen támogatás igénylésében működött közre. A tapasztalatok szerint az egységes kérelmek beadásának dömpingje az időszak második felében várható, az előzetes becslések szerint további közel 90 ezer gazda veszi igénybe a falugazdász-hálózat segítségét a 41 jogcímen igényelhető agrártámogatások kapcsán. A kérelmek benyújtására 2017-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén van mód, amelyet szankciómentesen május 15-ig lehet megtenni.

Segítenek megszerezni a támogatást
Megkezdődött április 7-én az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszaka, ennek keretében a gazdák 41 jogcímen igényelhetnek területalapú és közvetlen agrártámogatást. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több mint 600 falugazdásza országszerte ingyen, személyesen segít a gazdálkodóknak a kérelmek beadásában.

A várható nagy létszámra való tekintettel felhívjuk a falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók figyelmét, hogy az őstermelői kártyájával jelentősen gyorsítható az egységes kérelem benyújtása. Az őstermelői kártya leolvasó segítségével gyorsabbá válik az ügyfél adatok betöltése, így jelentős mértékben csökken az adminisztrációra fordított idő. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy közös őstermelői kártya esetében a kártyán szereplő őstermelők közül mindenki kizárólag a saját nevében járhat el az egységes kérelem benyújtása során. Célszerű, hogy az agrártámogatások igénylésekor az igénylő ügyfél személyesen járjon el, és kérjen segítséget az elektronikus ügyintézésben a NAK munkatársaitól.  Amennyiben a gazdálkodó valamely családtagja nevében kíván eljárni, azt csak meghatalmazás birtokában teheti meg. A képviselet igazolására a NAK portálról letölthető az MH1 nyilatkozat, amelyet a kitöltve és aláírva kell magával hoznia a kamarai tagnak – olvasható a NAK közleményében.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek