Musk megépítette a világ legnagyobb akkumulátorát

2018. február 06. kedd - 19:07 / piacesprofit.hu
  •    

A villanyautóiról híres amerikai Tesla most újabb sikert könyvelhet el: felépítette Ausztráliában a világ legnagyobb akkumulátorát, amely több mint 100 MW áramot tud tárolni, így nem kell már hosszú áramkihagyásoktól tartani.

Dél-Ausztráliában 2016 őszén a vihar ledöntött távvezetékeket, mire a rendszerek biztonsági okokból leálltak, és voltak területek, ahol csak két hét után sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást.

A kérdés annál fontosabb, mivel az országban, amelynek energiaellátását hagyományosan nagy szénerőművek biztosították, mind nagyobb mértékben állnak át megújuló forrásokra, így a nap- és szélenergiára. Az utóbbiak előállítása azonban függ a természeti tényezőktől, ezért kellett módot találni az általuk termelt áram tárolására.

Kép: NZZ

Kép: NZZ

Elon Musk, a Tesla nem éppen szerénységéről ismert főnöke tavaly márciusban kijelentette: kész 100 MW kapacitású akkutelepet gyártani az ausztráloknak, együttműködve a svájci ABB konszernnel. Amennyiben nem készülnek el a munkával egy év alatt, akkor ezt nem kell kifizetni…

Egyre sürgetőbb az akkumulátorok pótlása
Német kutatók sós vizes oldatot alkalmazó akkumulátoron dolgoznak, amely felválthatja a jelenleg használt lítium-ion telepeket. Az újfajta akku, a korábbival szemben nem gyúlékony, és gyártásához nincs szükség kifogyóban lévő ritka alapanyagokra.

A világ legnagyobb akkumulátorát már decemberben üzembe helyezték, az végül 129 MW,  nap- és szélenergia forrásokból származó áram tárolására képes. Az akkutelep segít az energiagazdálkodás kiegyensúlyozásában, és szükség esetén 30 000 háztartást tud egy órán át ellátni.

Dél-Ausztráliában a következő négy évben legalább 50 000 háztartást látnak el napelemekkel, amivel az áramszükséglet 20 százalékát tudják majd fedezni. A rendszerhez ugyancsak a Tesla szállít megfelelő tárolókapacitást.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)