Musk és Bezos a NASA terveiben is szerepel

2019. május 13. hétfő - 20:11 / piacesprofit.hu
  •    

Moon Lander néven a holdra szállásra alkalmas űrjárművet fejleszt Jeff Bezos, az Amazon alapítója. Négy-öt év múlva indulnak az első repülések, kezdetben csak teherrel, majd 2024 végétől már emberekkel is.

Bezos elképzelései szerint űrjárműve simán le tud majd szállni akár 6,5 tonnás rakományával is  a Hold felszínére. Eddig a Moon Lander két fellövését tervezik, 2023-ban és 2024-ben, majd az utóbbi év végén sor kerülhet az első olyan útra, amelyen ember is a fedélzeten lesz.

wired.com

Kép: Jeff Bezos/wired.com

Bezos vállalkozása, a Blue Origin bemutatta terveit az Amerikai Űrhajózási Hivatalnak, a NASA-nak is. A cég New Shepard („Új pásztor”) nevű rendszere mögött már 11, személyzet nélküli űrrepülés van, s az év folyamán tervezik az első kísérletet emberrel a fedélzeten. A nagyvállalkozót egyébként az a lehetőség is foglalkoztatja, hogy a Hold fagyrétegeiből kivont oxigént használják majd fel a jövőben az űrjárművek üzemanyagaként.

A kínai űrsiker nem csak a technológiában mérföldkő
Kína 2013 óta megnövekedett külpolitikai törekvéseinek egyik mérföldköve a világűrkutatásban most elért siker, kutatószonda eljuttatása a Hold túloldalára – írja a Neue Zürcher Zeitung szakkommentátora.

A NASA – a Trump-kormány utasítására – azon dolgozik, hogy 2024-re,  négy évvel korábban, mint ahogyan ezt korábban tervezték, embereket juttasson a Hold déli sarkára. Az állami űrhajózás vezetője, Jim Bridenstine hangsúlyozta, hogy a vállalkozás sikeréhez szorosan együtt kell működniük a magániparral. Így mérlegelik a Tesla-tulajdonos Elon Musk SpaxeX Falcon Heavy rakétájának felhasználását űrhajósok és technika szállításához a Holdra.

(Forrás: Medium)