Munkavédelem: mikor tagadhatja meg a munkát a dolgozó?

2014. szeptember 26. péntek - 13:30 / asalgo
  •    

Megtagadhatja a munkavégzést, munkavédelmi képviselőhöz fordulhat vagy akár a hatóságot is felkeresheti a munkavállalónk, ha nem tartjuk be a munkavédelmi előírásokat. Mik a legfontosabb szabályok, és milyen következményekre számíthatunk még? Összefoglaltuk.

Kép: Pixabay

A munkabiztonság szerepe és célja, hogy megteremtsük magunk, mások, foglalkoztatók és foglalkoztattak részére az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés alapvető követelményeit. A munkáltató felelősségi körébe tartozik, hogy a hatályos törvényi előírásoknak megfeleljen, és munkavállalóival betartassa ezen követelményeket. (Ha a szabályokat nem teljesítjük, komoly büntetéssel nézhetünk szembe: itt van a leggyakoribb szankciók listája.)

A munkáltató köteles figyelni a veszélyek elkerülésére, a veszélyhelyzetek keletkezési helyükön történő leküzdésére, az egyhangú, kötött ütemű munkavégzés időtartamának mérséklésére, továbbá köteles megelőző stratégiákat kialakítani. A munkavédelmi tevékenységek egy részét csak közép-, illetve felsőfokú végzettséggel rendelkező személy láthatja el. A munkavédelmi képviselő feladata meggyőződni a munkahelyek egészséges és biztonságos munkavégzést nem veszélyeztető követelményeinek érvényesüléséről, a védőeszközök biztonságos állapotáról. (Hogy pontosan kinek kell munkavédelmi szakembert alkalmazni, arról itt olvashat részletesebben!)

Csakhogy nem csak a hatóságok szankcionálhatják a munkáltatókat: bizonyos esetekben a dolgozók is megtagadhatják a munkavégzést.

Ezek a munkavállaló munkavédelmi jogai:

– munkáltatóként biztosítsuk számára az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit, a veszélyes tevékenységhez a munkavédelemre vonatkozó szabályokban előírt védőintézkedések megvalósítását;

– oktassuk ki az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges ismeretekről;

Mit vizsgálnak az ellenőrök?
Vállalkozni nem könnyű, és a számtalan engedély és dokumentáció beszerzése nem is teszi egyszerűbbé a cég működését. Különösen, ha úgy döntünk, nyitunk egy üzletet, szépségszalont vagy éttermet. Miután úgy érezzük, hogy túl vagyunk a nehezén, a sok munkával és legalább annyi anyagi áldozat árán megszerzett engedélyek a gyakorlatban is megmérettetnek a különféle szakhatóságok által. Összeszedtük, kik ellenőrizhetik, és miket vizsgálhatnak egy kereskedelmi egységnél.

– biztosítsuk számára a munkavégzéshez munkavédelmi szempontból szükséges felszereléseket, munka- és védőeszközöket; illetve az előírt védőitalt;

– adjuk át neki a tisztálkodószereket, és biztosítsuk számára a tisztálkodási lehetőséget;

– kezdeményezheti a soron kívüli munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmassági vizsgálat elvégzését;

– adjunk azonnali tájékoztatást az egészségét vagy biztonságát fenyegető súlyos és közvetlen veszélyről.

Ezt teheti a munkavállalónk, ha nem tartjuk be az előírásokat:

1. Jogosult megtagadni a munkavégzést, ha azzal életét, egészségét vagy testi épségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné Veszélyeztetésnek minősül különösen a szükséges biztonsági berendezések, az egyéni védőeszközök működő képtelensége, illetve hiánya.

2. Megtagadhatja a teljesítést, ha a munkáltató utasításának teljesítésével közvetlenül és súlyosan másokat veszélyeztetne.

3. Munkavédelmi képviselőhöz, munkahelyi munkavédelmi bizottsághoz (ahol van, a helyi szakszervezethez) fordulhat.

4. Sérelem esetén a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz fordulhat.

Alapelv, hogy a munkavállalót nem érheti hátrány az egészséges és biztonságos munkakörülmények érdekében történő fellépéséért, illetve a munkáltató vélt mulasztása miatt jóhiszeműen tett bejelentéséért.

Négy tévhit, amelyekért milliókra büntethetnek
Az, hogy nincs elég árbevétele egy cégnek, nem befolyásolja a munkavédelmi ellenőr bírságolási szándékát, ahogy a tevékenységtől sem függ a bírság mértéke. Pedig a cégek többsége mindkettőben bízik, amíg nem bizonyosodik be az ellenkezője.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek