Munkahelyi konfliktus: így kerüljük el őket!

2014. szeptember 08. hétfő - 18:30 / asalgo
  •    

Nem szabad mellébeszélni, következetlennek lenni vagy elmérgesedni hagyni egy vitát - néhány alapszabály, amelyek betartásával, vezetőként megúszhatjuk a nagyobb munkahelyi konfliktusokat. Íme 5 dolog, amire ügyeljünk.

Kép: Pixabay

A megfelelő munkahelyi hangulat nem csak azért fontos, mert így kellemesebben telik az idő, hanem mert ez egy fontos pontja az alkalmazottak-munkatársak motivációjának. Ennek egy sarokköve, hogy a problémákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, viszont fontos, hogy cégvezetőként hogyan kezeljük a felmerülő konfliktushelyzeteket, mivel a főnök dühe ragadós lehet. Ezért adunk most öt tanácsot, hogyan mit tegyen és mit kerüljön el a jobb hangulat érdekében. Így csökkentheti a munkahelyi stresszt és vidámabb lesz nemcsak munkatársai, de az Ön napja is! (Külön kategóriát képez, amikor barátok indítanak közösen vállalkozást!)

Avatkozzunk be időben!

A konstruktív problémamegoldás szempontjából fontos, hogy a konfliktusok forrását időben felismerjük és tudatosan beavatkozzunk. Ne hagyjuk odáig fajulni egy konfliktushelyzetet, hogy például puszta féltékenységből egyik dolgozónk be akarja bizonyítani, mennyire rosszul végzi a munkáját a másik. A döntést és a konstruktív megoldást azzal segíthetjük elő, ha sokat beszélgetünk a beosztottunkkal, és ezáltal megfelelően megismerjük őt.

Fojtsuk el csírájában!

A bérfeszültség az egyik leggyakoribb probléma minden kezdő vállalkozásnál. Ne hagyjuk, hogy beszédtéma legyen, kinek, mennyi a fizetése, ez könnyen fölösleges sértődéshez vezet, ráadásul rontja a munkamorált. Próbáljuk meg személyre szabottan motiválni dolgozóinkat, hogy valamennyien úgy érezzék, munkájukat megbecsülik. Persze ez nem könnyű feladat, hiszen a legtöbb magyarnak a fizetés számít a legtöbbet.

Az érzelmi intelligencia a cégen belüli jó viszony kulcsa
Egy adott egyén intellektuális teljesítménye különböző alkalmakkor, különböző területeken, más-más körülmények között változhat. Az „intelligencia” koncepciói arra tesznek kísérletet, hogy ezt a bonyolult jelenségrendszert átlássák és rendszerbe szedjék. A Piac&Profit szakértője, dr. Poór Ferenc segít áttekinteni a lényeget!

Legyünk következetesek!

Ha egyszer a-t mondunk, ne mondjunk b-t, vagyis tartsuk magunkat ahhoz, amit már egyszer számon kértünk. Ne változtassuk folyton a véleményünket, mert nem leszünk hitelesek. Legyen következménye annak, ha hibázik egy dolgozó és nem először teszi. Jó, ha ezt valamennyi munkavállaló látja, tudja, és tapasztalja.

Beszéljünk nyíltan!

Ne kendőzzük el a problémákat. Beszéljünk egyenesen és nyíltan a problémákról, jó példát mutatva ezzel a munkatársainknak. Ha azt látják, lehet kérdéseket feltenni, kapnak válaszokat is rá, akkor nem kezdenek el találgatni és ki sem alakul a feszültség. De amennyiben például késik a fizetés és nem szólunk egy szót se, akkor  nemcsak a munkakedv hagyhat alább, de el is veszíthetjük a lojális munkavállalók bizalmát is. Legalább ennyire fontos, hogy tájékoztassuk a dolgozóinkat arról, ha egy pozícióra hirdetést adunk fel, hogy ne érezzék veszélyben saját állásukat.

Vállaljuk  a következményeket!

Ahogy mondani szokás a fejétől bűzlik a hal, vagyis olyanok a cég dolgozói, mint a vezetője, legalábbis, ami a mentalitásukat illeti. Ezért, ha elrontunk valamit, vállaljuk a felelősséget, jó példát mutatva ezzel minden munkatársunknak. éreztessük, hogy a vállalati filozófiánkba nem fér bele a sumákolás.

5 veszélyes pont a családi vállalkozásban
Igaz a mondás: az üzletet és a magánéletet nem jó összekeverni. Bár a családi vállalkozás mellett sok érv szól, az is igaz, hogy könnyen rámehetnek a baráti kapcsolataink, összeveszhetünk családtagjainkkal. Vállalkozni egyébként sem stresszmentes, családtagokkal vagy barátokkal tenni ezt pedig még több konfliktust rejthet magában. Íme 5 érv, amiért jobb vigyázni a családi vállalkozással.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek