Mostohán bánunk a “néma szövetségessel”

2014. december 05. péntek - 19:31 / piacesprofit.hu
  •    

A termőtalaj jó minősége kiemelkedően fontos a globális élelmiszer-termelés szempontjából, és mi nem fordítunk elegendő figyelmet erre a fontos "néma szövetségesre”.

Kép: SXC

„Az egészséges talaj nemcsak alapfeltétele élelmünknek, fűtőanyagainknak, gyógyászati termékeinknek, de elengedhetetlen az ökoszisztéma szempontjából is, fontos szerepet tölt be a szénciklusban, a víz megtartásában és szűrésében, továbbá javítja az árvizek és aszályok elleni természetes ellenálló képességet is” – mondta meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, José Graziano da Silva a Talaj Világnapjának december 5-i előestéjén.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 2015-öt a Termőtalajok Nemzetközi Évének nyilvánította. Ez az év december elején veszi kezdetét a Rómában, New Yorkban és Santiago de Chile-ben tartandó programokkal, a melyek a közérdeklődés növelésén túl ezen kritikus természeti erőforrásunk fenntartható használatát is támogatni kívánják.

“Napjainkban több mint 805 millió ember küzd éhezéssel, alultápláltsággal. A népességnövekedés az élelmiszertermelés közel 60%-os növelését teszi szükségessé. Mivel élelmünk nagymértékben függ a talajtól, így könnyű belátni, milyen fontos az, hogy termőföldjeink egészségesek és termékenyek legyenek.” Graziano da Silva szerint a világ termőföld erőforrásainak 33 százaléka romló állapotban van, a termőföldre nehezedő nyomás kritikus mértékű, a termőföld alapvető funkciói emiatt csökkennek, sőt gyakran meg is semmisülnek.

“Mindenkit arra kérek tehát, hogy aktívan vegyen részt a termőföld jelentőségének hirdetésében 2015 során, hogy ez a fontos év mindannyiunk számára megalapozza a valóban fenntartható fejlődés útját.”

A biodiverzitást fenyegeti az uniós agrárpolitika
A közös uniós agrárpolitika új támogatási rendszerének esetleges káros következményeire, a biodiverzitás csökkenésére figyelmeztet egy frissen megjelent tanulmány.

Veszélyben egy kulcsfontosságú erőforrás

A FAO előrejelzések alapján termőföldjeink közel harmada pusztulásnak van kitéve – erózió, tömörödés, a talaj burkolása, szikesedés, szerves anyag és tápanyag kimerülés, savasodás, szennyezés – a nem fenntartható talajművelési módszerek miatt. Ha nem változtatunk a tendencián, akkor az egy főre jutó megművelhető, termékeny talaj mennyisége 2050-re csak egynegyede lesz az 1960-as szintnek.

Egy centiméternyi talaj képződése közel 1,000 évet vesz igénybe. Jelenleg a termőtalaj állomány egyharmadát pusztulás fenyegeti, és a termőföldre nehezedő nyomás kockázatos mértékűvé vált, ezért is kell nagyon határozottan fellépnünk ezen sürgető ügyekben – mondta Graziano da Silva. A termőföldet egy “szinte elfeledett erőforrásnak” nevezte a főigazgató. Több, fenntartható talajművelést szolgáló befektetést sürgetett, ami költségkímélőbb a helyreállításnál. „Ez szükséges az élelmezésbiztonság, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, a klímaváltozás okozta károk enyhítése, de a széles körben értelmezett fenntartható fejlődés szempontjából is.”

A Föld biológiai sokszínűségének legalább negyede a földalatti világhoz kötődik, ahol az olyan apró organizmusok mellett, mint a baktériumok és gombák, a földigiliszta hatalmasnak tűnik. Az ilyen organizmusok, beleértve a növények gyökereit is, elsődleges szerepet játszanak a tápanyagok körforgásában, segítik a növények tápanyag-felvételét, így elősegítik a föld feletti biológiai sokszínűséget is.

A jobb talajgazdálkodás biztosíthatja, hogy ezek az organizmusok fokozzák a talaj szénmegkötő képességét, mérsékelve az elsivatagosodást, ezzel tovább javítva a szénmegkötő képességet, ellensúlyozva a mezőgazdaságból származó üvegházhatást okozó gázok káros hatását.

SZÉLLEL SZEMBEN AZ ÖKOTERMELŐK
Sem a jelenlegi piaci viszonyok, sem a kormányzati akciók nem ösztönzik a hazai termelőket, hogy fenntartható módon gazdálkodjanak. A gazdasági válság megtörte a komoly fogyasztói bázis kialakulásának trendjét, így alig-alig fejlődik az ökológiai gazdálkodás Magyarországon. Pedig az ökológiai termékek piaca fellendülőben van egész Európában és a világon.