Most már biztos, hogy októbertől drágul a tankolás

2016. szeptember 21. szerda - 08:43 / piacesprofit.hu
  •    

A NAV közzétette honlapján a nemzetközi olajár július eleje és szeptember 15-e közötti átlagát, ami hordónként alig 46 dollár. Mivel ez nem éri el az 50 dolláros szintet, a nyáron elfogadott törvény alapján október 1-től a az üzemanyagok jövedéki adója a benzinnél nettó 5, a gázolajnál pedig 10 forinttal nő.

Kép: SXC

Kép: SXC

Mint azt korábban megírtuk, az Országgyűlés még a nyáron módosította az üzemanyagok jövedéki adójának szabályozását. A testület olyan módosítást szavazott meg, amelynek értelmében, ha a kőolaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár fölé kerül, akkor az adó mértéke a benzin esetében literenként 120 forint lesz, ha azonban legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint, míg a gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, alacsonyabbnál viszont 120,35 forint.

A nyártól hatályos adótörvény változásokról itt olvashatja összefoglaló írásunkat!

A parlamenti többség által a nyáron elfogadott jövedékiadó-törvénymódosítás értelmében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a Brent típusú nyersolajár július 1-e és szeptember 15-e közötti átlagát. Ez hordónként 46,551 dollár. Ennek értelmében októbertől a benzin nettó jövedéki adója a literenként 125 forintra emelkedik, a gázolaj nettó jövedéki adója pedig ugyanekkortól 129,2 forint lesz. A szabály értelmében, ha az olajátlagár a következő negyedévben 50 dollár fölé nő, úgy az eredeti adószintek lépnek érvénybe, vagyis ugyanennyivel visszacsökken a tarifa.

Radikális változások jöhetnek a cafeteriában
A nyári adótörvények módosításai a béren kívüli juttatások rendszerét sem hagyták érintetlenül. Az RSM Hungary szakértője szerint a jogszabályváltozások miatt radikálisan alakulhat át jövőre a cafeteria rendszere, a változások legnagyobb vesztesei az önkéntes pénztárak lehetnek.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek