Most már a bankoknak kéne hiteleznie az MNB szerint

2015. június 26. péntek - 19:06 / PP/MTI
  •    

A bankadó csökkentésével már a bankokon a sor, hogy növeljék a hitelezésüket, támogassák a vállalati beruházásokat – mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában, ahol a további monetáris lazításról is szót ejtett.

Kép: PP archív

A monetáris tanács csütörtökön közzétett inflációs jelentésének utolsó mondata arra utal, hogy további kismértékű alapkamat-csökkentés, monetáris lazítás jöhet, ez azonban már nem lesz sok lépés, és a csökkentés is minimális lesz – mondta Palotai Dániel. Megjegyezte: pozitív hír, hogy nőnek a magánszektor beruházásai, amelyben jelentős szerepet játszik a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp), de  egyre nagyobb szerepet kell játszania a banki hitelezésnek is.

A jegybank ügyvezetője szerint csökkenés várható a kormányzati szektor uniós forrásokból megvalósuló beruházásaiban, ami részben természetes fejlemény, hiszen kifut az előző 7 éves uniós ciklus, és a következőnek még fel kell futnia.

Az nhp azoknak segített, akik a válság éveiben nem tudtak beruházni, de amint elérhetővé vált, az „olcsó forrásokra ráugorva” meg tudták valósítani a beruházásokat – mondta a jegybank ügyvezető igazgatója. (A kkv bizalmi index friss adatai szerint ugyanakkor ha nincs nhp, nincs beruházás sem, a cégek kevesebb, mint fele gondolkodik fejlesztésben a következő egy év során.)

Mivel a foglalkoztatottság több mint kétharmadát a kis- és középvállalati (kkv) szektor adja, ezért fontos, hogy az nhp elsősorban ezen vállalkozások hitelhez jutását segítette,  így a foglalkoztatási helyzet javításához is hozzájárult – fejtette ki az MNB ügyvezetője.

Palotai Dániel elmondta: a jegybank az előrejelzésében erősödő exportdinamikával számol, mivel javul a magyar termékek és szolgáltatások felvevőpiacainak teljesítménye. Az euróövezetben az euró gyengülésével javulnak az exportkilátások, erősödik az övezet gazdasága, és az ázsiai régióban is 6 százalék feletti a növekedési ütem – ismertette.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek