Most kell lépniük a kistermelőknek a támogatásért

2015. április 14. kedd - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

A kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerébe csak egyszer, 2015-ben lehet belépni, az akkor megállapított támogatási összeg jár évente a termelőnek 2020-ig, amennyiben a gazdálkodó megtartja a belépéskori földterületét, és ebben az egyszerűsített rendszerben kíván maradni.

Az a mezőgazdasági termelő jogosult támogatásra, aki vagy amely:

–  legalább egy hektár földterülettel jogszerű földhasználóként rendelkezik (ha a támogatható terület több mezőgazdasági parcellából áll, az egyes mezőgazdasági parcellák támogatható területének el kell érnie a 0,25 hektárt), és

–  mezőgazdasági tevékenységet folytat.

A támogatás egyösszegű, amelynek gazdálkodónkénti éves mértéke minimum 500, maximum 1250 euró.

Indul az egységes kérelmek beadása is!

A belépés megkönnyítésére a termelők számára rendelkezésre fog állni egy olyan kalkulátor, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerbe történő belépésre nyitva álló időig minden termelő eldönthesse, hogy számára kedvező-e a jogcím vagy sem. A kalkulátor a Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamara és az Agrárgazdasági Kutató Intézet honlapján lesz elérhető.

A támogatás igénybevételének feltétele az egységes kérelem benyújtása, valamint az, hogy a támogatási rendszerben való részvételi szándékát az egységes kérelem benyújtására szolgáló elektronikus felületen a gazdálkodó legkésőbb 2015. augusztus 15-ig jelezze.

A rendelet szövege itt érhető el. A rendelet értelmezését segítő tájékoztató anyag itt olvasható.

Csak „aktív gazda” kaphat közvetlen támogatást
Az idén közvetlen támogatást igénylő mezőgazdasági termelőknek fontos ügyelniük arra, hogy a Közös Agrárpolitika reformjának 2015-től életbe lépő új szabályozása értelmében hazánkban is bevezetik az úgynevezett „aktív mezőgazdasági termelő” fogalmát.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek