Most a plakátpiacot nullázza le a kormány

2016. október 11. kedd - 12:36 / piacesprofit.hu
  •    

Az Index birtokába jutott tervezet szerint a kormány olyan törvényt készül hozni, amely gyökerestül átalakítaná a közterületi reklámpiacot.

Gyökerestül átalakítaná a közterületi reklámpiacot a kormány az Index birtokába jutott tervezet szerint. A szakmai körökbe kiszivárgott, és onnan az Indexhez került tervezet szerint Magyarország összes, köz- és magánterületen lévő óriásplakátjának mennie kell, majd az önkormányzatok a saját területeiken koncesszióval kiválaszthatnák, hogy mely cégek tehetnek ki pár, a mostaninál jóval kevesebb számú és kisebb méretű plakátot. A tervezet városképvédelemre, az óriásplakátok által okozott vizuális környezetszennyezésre, valamint az alaptörvényben megtalálható egészséges környezethez való alapjogra hivatkozva akarja leszereltetni a plakátokat.

A javaslat előírná, hogy az óriásplakátok a jövőben nem lehetnek nagyobbak 9 négyzetméternél, a hirdetőoszlopokat csak közművelődési célzattal lehet felhasználni, reklámhordozóként csak utcabútort (pl. citylight) szabad felhasználni, a plakátragasztás pedig teljességgel tilos lesz. Ez azért is érdekes, mert egyrészt az óriásplakátok döntő többsége 9 négyzetméternél nagyobb, másrészt ezekre ragasztással helyezik fel a reklámokat.

óriásplakáthely út mellett

Kép:Wikimedia

A magánterületen elhelyezett óriásplakátok létét a kormány speciális önkormányzati engedélyhez kötné, közterületen pedig szintén az önkormányzatok belátására bízná, hogy hova engedné a nem ragasztott, és a jelenleginél kisebb plakátokat elhelyezni.

„Az önkormányzatoknak mindenkivel szerződést kellene bontania, majd egy városkép rendeletben kijelölni, hogy hol lehet reklámozni, és koncessziós eljárásban kiválasztani, hogy melyik cég teheti ki a reklámhordozóikat” – írja az Index.

A tervezetben szereplő ütemterv szerint már október végén vagy november elején hatályba is lépne az új reklámozási szabályokat lejegyző törvény, 2017. november 30-tól pedig már egyáltalán nem lehetne a régi szabályok szerint reklámozni. A következő egy évben pedig az önkormányzatoknak kellene felmondaniuk a szerződéseiket (7 hónapos határidővel), rendeletbe foglalni, hogy hol is lehet reklámozni – írja az Index. A plakátcégeknek 2017. december 1-ig kellene leszerelniük a plakáthelyeiket – saját költségen. A tervezetről a kormány nem akar társadalmi egyeztetést sem.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek