Módosult a lakáshitel támogatás szabályozása

2015. január 07. szerda - 11:06 / piacesprofit.hu
  •    

2015-re nem csak új cafeteria keretekkel kell ismerkednie a juttatást adó munkáltatóknak, hanem idén január 1-től a lakáshitel támogatás megvalósítását szabályozó NGM rendelet is módosult.

Kép: Pixabay

A személyi jövedelemadó törvényből már tavaly év végén látszott az a módosítás, hogy az adómentes munkáltatói támogatást 2015-ben akadálymentesítésre és ilyen célra felvett hitel törlesztésére is lehet fordítani, mégsem történt meg ezzel a juttatáshoz kapcsolódó összes változás

Ide lehet szabályosan utalni – új célszámlák

A tavalyi év végéig érvényes szabályozás szerint a lakáshitel támogatást a munkáltató szabályosan a munkavállaló hitelszámlájára, a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára vagy a dolgozó saját a hitelt nyújtó hitelintézetnél vezetett folyószámlájára utalhatta.

Ez a harmadik lehetőség azonban problémát okozhatott abban az esetben, ha a dolgozó nem a hitelező pénzintézetnél vezetett számláról törlesztette a hitelét.

Nehéz volt tavaly pontos választ találni arra a kérdésre, hogy egy bankcsoport kereskedelmi bankjának folyószámlájára érkezhetett-e szabályosan munkáltatói támogatás, ha a hitelt nem ez a bank, hanem a kapcsolódó jelzálogbank adta.

Lakás-takarékpénztári megtakarításokhoz kapott hitelek esetén gyakran előfordult, hogy a hitelező nem is vezet folyószámlát, hanem más banknál lévő számláról törlesztette a kölcsönét a munkavállaló.

Ebben az esetben nem lehetett a rendeleti szövegnek megfelelően a hitelezőnél vezetett folyószámlára utalni a munkáltatói támogatást.

Ennyi cafeteria jár idén a minimálbér után
Idén 105 ezer forintra emelkedett a minimálbér, a garantált bérminimum összege 122 ezer forint, a vállalkozási szférának ajánlott béremelés mértéke pedig 3-4 százalék. A minimálbérhez kapcsolódó cafeteriaösszegek is emelkednek.

Erre a problémára ad megoldást a friss módosítás.

„2015-ben már munkavállaló hitelszámláján és a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számláján kívül a támogatást a munkáltató a dolgozó a saját, a hitel törlesztésére használt folyószámlájára küldheti” – foglalta össze a változásokat Fata László cafeteria szakértő. Idén már nem szükséges, hogy ez a folyószámla a hitelező pénzintézetnél legyen.

Milyen hitelek lesz megfelelő? – bővül a kör

2014-ben a lakás építésére, legalább egy lakószobával történő bővítésére, korszerűsítésére, vásárlására és ezekre felvett hitelek törlesztésére adhatott a munkáltató támogatást. A kapcsolódó rendelet lehetővé tette, hogy amennyiben a hitelszerződésből megállapítható, hogy egy hitelt ilyen lakáscélú hitel visszafizetésére vettek fel, akkor annak törlesztése is adómentesen támogatható volt.

A többszörös hitelkiváltással élő munkatársaknál azonban gondot okozhatott az adómentes támogatás megvalósítása. 2015-re nemcsak a támogatási kör bővült az akadálymentesítéssel, de a többszörös kiváltó hitelt igénylők helyzete is megoldásra talált.

Az új NGM rendelet alapján akkor is megvalósulhat az adómentes támogatás, ha a hitelszerződésből megállapítható, hogy ezt egy lakáscélú vagy egy ezt kiváltó hitel visszafizetése céljából kötötték.

MEGÚSZTA A CAFETERIA!
Nagy riadalmat keltett a munkáltatók és munkavállalók között a 2015-ös adótörvények első javaslata, amely drasztikusan megemelte a béren kívüli juttatások adóterhét. A tiltakozások hatására azonban az adómérték emelését visszavonták, s a november végi Magyar Közlönyben megjelent végleges adótörvényben már nem szerepelt a sokkolóan magas kulcs.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek