Egyre többeket érint majd a transzferárazás

2016. május 25. szerda - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre több vállalkozást érintenek a kapcsolt vállalkozásokkal kapcsolatos elszámolási szabályok, illetve a transzferár-dokumentáció készítésének kötelezettsége. A jelenleg tárgyalás alatt álló adócsomag pár módosítási javaslatot tartalmaz a kapcsolt vállalkozások viszonylatában is, amelyekre jó lesz odafigyelni!

fontos információk hiányoznak a jelentésekből

Kép: Pixabay

Kapcsolt vállalkozásokkal szembeni behajthatatlan követelésekre alapozva csak akkor lehet majd elszámolni társasági adóalapot csökkentő tételt, ha az adóbevallással egyidejűleg az illető társaság adatot szolgáltat az érintett kapcsolt vállalkozásról és az ügyletet megalapozó valós gazdasági okokról. Ez utóbbinak a formája még nem ismert, azaz csak később derül ki, hogy a valós gazdasági okokról vajon szabad megfogalmazásban lehet nyilatkozni, vagy a bevallási nyomtatvány része lesz egy feleletválasztás. Az előbbi megoldás vélhetően nehezítené az elérni kívánt célt, azaz a célzott és szűrhető információszerzést – hívta fel a figyelmet az elfogadás előtt álló módosításra Hegedüs Sándor, az RSM-DTM adóüzletág-vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Az elmúlt időszakban többször lehetett olyan struktúrákkal találkozni, melyek során a magyar vállalkozások a piaci ártól való eltérés miatt csökkenthették adóalapjukat, tekintettel arra, hogy a magyar vállalkozásnak a különbözet hatására növekedett az adóalapja, és a piaci és az alkalmazott ár közötti különbözetet külföldi kapcsolt vállalkozásaik lenyilatkozták. A jogszabály nem támasztotta feltételnek, hogy a kapcsolt vállalkozások az alkalmazott transzferárra tekintettel megnöveljék társasági adóalapjukat is. 2017-től már nem lehet élni ezzel a lehetőséggel! Továbbiakban csak akkor lesz mód a társasági adóalap csökkentésére, ha a másik fél a különbözetet a társasági adójának meghatározása során figyelembe veszi.

Kisokos a kapcsolt vállalkozások megértéséhez
A kapcsolt vállalkozás tulajdonképpen nagyon hasonlít az árukapcsoláshoz, csak épp itt a cégek illeszkednek szorosan egymáshoz, hogy az áruk és a szolgáltatások relatív nagy hatékonysággal legyenek forgalmazhatók. Természetesen az adóhatóság és a jogalkotó is felismerte az ebben rejlő „lehetőségeket”, és a társasági adóról szóló törvényben meg is szabta az erre vonatkozó szabályozási kereteket.

Transzferár-dokumentáció készítésének kötelezettsége – bővül a kör

Bővül azoknak a viszonylatoknak a köre, ahol nem lesz a későbbiekben szükség transzferár-dokumentáció elkészítésére. Amennyiben egy külföldi vállalkozás magyarországi telephelye mentesül a magyar adózás alól egy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján, akkor a külföldi vállalkozás és magyarországi telephelye közötti ügylet vonatkozásában nem kell már transzferár-nyilvántartást készíteni. Amennyiben azonban ilyen nemzetközi szerződést nem kötöttek, akkor továbbra is szükséges a külföldi vállalkozás és magyar telephelye közötti ügyletek tekintetében a transzferár-nyilvántartásokat elkészíteni.

Adókedvezmények szigorítása

Az adókedvezmények vonatkozásban szigorító rendelkezés, hogy a bejelentés helyett immár engedélyeztetni kell az adókedvezmény igénybevételéhez a beruházást, már nemcsak akkor, ha a társaság, hanem akkor is, ha kapcsolt vállalkozása szüntet meg hasonló vagy azonos tevékenységet az Európai Gazdasági Térség területén.

8 fontos dolog, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni kell
2015-től a szabályozás változása miatt több cég érintett a transzferár kezelésében, mint korábban. De mi számít kapcsolt vállalkozásnak? És mi a teendő, ha annak számítunk? Az e Kontento online könyvelőiroda összegyűjtötte a válaszokat.