Mobilfizetési boom lesz jövőre a közműcégeknél

2012. október 23. kedd - 18:48 / piacesprofit.hu
  •    

Vidéki közművek a mobilfizetés úttörői: a Szegedi Vízmű októbertől teszi lehetővé Szeged közel 80 ezer háztartásában a QR-kód alapú számlafizetést, nagymértékben elősegítve ezzel a mobiltelefonon történő számlakiegyenlítés térhódítását a dél-alföldi régióközpontban.

A Szegedi Vízmű Zrt. is csatlakozott a MasterCard Mobile elfogadók táborához: Szeged közel nyolcvanezer háztartásában mostantól a kézhezvételt követően azonnal, mobiltelefonon is kifizethető a víz- és szennyvíz-elvezetési díj. Ehhez az okostelefonra egy alkalmazást kell letölteni, aktiválni a bankkártyát, majd a számlákra nyomtatott QR-kódot lefényképezve néhány kattintással befizető a sárga csekket.

Mire jó a QR kód?
A QR kód egy adatok tárolására alkalmas pontokból álló kép. Olyasmi, mint egy fajta vonalkód, de a mögötte rejlő információ szinte bármi lehet. Egy okostelefon és a kód segítségével leendő ügyfelünk azonnal a honlapunkon találhatja magát. Vagy bárhol ,ahová csak irányítani szeretnénk őt.

Az ilyen módon elvégzett bankkártyás csekkfizetés – a postán történő kártyás fizetéssel szemben – nem minősül készpénzfelvételnek, azaz díjmentes a felhasználó számára. A közművek részéről nincs szükség nagyszabású fejlesztésre vagy beruházásra, gyorsan és hatékonyan integrálható a vállalati számlázásba a mobilfizetés, miközben a technológia sokkal biztonságosabb, mint az interneten történő bankkártyás fizetés – emelte ki közleményében az alkalmazást fejlesztő Cellum.

Októbertől már minden csekkes fizetési móddal fizető számlájára rákerül a QR kód. Az év végéig az első 100 mobiltelefon segítségével fizető fogyasztó számlájából 500 forintot jóváír a Szegedi Vízmű, hogy ezzel is népszerűsítse az új fizetési lehetőséget.

A jövő fizetési megoldása?
Becslések szerint Magyarországon 2013 végéig a QR-kóddal fizetni képes vásárlók száma elérheti a kritikus határt, amikor a hazai kereskedők jelentős részének üzletileg is megtérülő befektetést jelenthet a QR-kódok kihelyezése, a QR-kódos fizetés megvalósítása. A siker egyik tényezője az okostelefonok terjedése, a másik az elfogadóhálózat bővülése. Kérdés, hogy hány hazai kereskedő és szolgáltató fog szerződést kötni az új technológiára.

A Cellum Sales House jelenleg 40 különböző közművállalattal tárgyal a mobilfizetés bevezetésének lehetőségeiről. Várakozásaik szerint 2012. év végére egy tucat fölött lesz azoknak a közműszolgáltatóknak a száma, akiknél elérhető lesz ez a fizetési mód – jelezte Martényi Attila. A Cellum Global Zrt. Közép-Kelet-Európai régióért felelős kereskedelmi igazgatója közölte azt is, hogy a mobilfizetés alkalmazási lehetőségei közül kétségkívül a QR-kódos számla- és csekkbefizetés az egyik legnépszerűbb. A Magyar Telekom után a közműszolgáltatók közül is egyre többen fedezik fel az ebben rejlő potenciált. A cég előrejelzése alapján a jövő évben a közművek lehetnek a mobilfizetési kultúra hazai motorjai.

A csekkek mobiltelefonnal történő kiegyenlítése más szolgáltatóknál is lehetséges már: Dunavarsány és térsége vízmű-vállalata, a DTV Zrt., valamint a Pest és Nógrád megyékben regionális hulladékgazdálkodási rendszert üzemeltető Zöld Híd Kft. is lehetővé tette parnereinek ezt a fizetési módot. Az alkalmazást fejlesztő Cellum arra számít, hogy a jövő év igazi mobilfizetési boom lehet a hazai közművállalatoknál.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek