Mit kell tudni a családi adókedvezményről?

2019. március 06. szerda - 08:06 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Mikortól és meddig lehet igénybe venni a családi adókedvezményt? Milyen esetben nem jár a kedvezmény? Az Írisz Office válasza a legújabb Reggeli egypercesben olvasható.

A családi adókedvezmény a (kedvezményezett) eltartottak számától függő, az összevont adóalapot csökkentő összeg. Hogy mikor érvényesíthető, az Írisz Office adótervezőitől megtudjuk.

A kedvezmény érvényesíthető:

  • a családi pótlékra jogosult gyermekek után; az igénybe vevő a családi pótlékra jogosult szülő vagy a vele együtt élő élettárs, nevelőszülő lehet
  • a rokkantsági járadékban részesülők után
  • azok után, akik saját jogon kapnak családi pótlékot
  • a várandósság 91. napjától a magzat után; a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa is igényelheti (élettárs nem!)

A kedvezmény minden olyan hónapban érvényesíthető, amikor a jogosultság legalább egy napig fennáll.

A családi adókedvezményt csak az tudja igénybe venni, aki rendelkezik személyi jövedelemadó-köteles jövedelemmel.

Főszabály szerint addig érvényesíthető a családi adókedvezmény, ameddig a gyermek utáni családi pótlékra (iskoláztatási támogatásra) való vagy a rokkantsági járadék folyósítására való jogosultság fennáll.

A családi pótlékra való jogosultság a tanköteles kor végéig vagy a tankötelezettség megszűnését követően közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig tart, amelyben a gyermek a 20. – sajátos nevelési igényű tanuló esetében 23. – életévét betölti. 

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Tankolhatok-e céges kártyával magán célra?
Mi a teendő, ha a munkavállaló magántankoláshoz használja a céges üzemanyagkártyát? A választ megadja az Írisz Office Reggeli egypercese.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek