Mit érdemel a szabályszegő?

2013. április 02. kedd - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A meeting (értekezlet) a legtöbb helyen szükséges rossz. Annak érdekében, hogy hasznos, előremutató, konstruktív munka legyen, olyan szabályokat kell működtetni, amelyek a különbözőségek ellenére biztosítják a kölcsönös bizalom és tisztelet létrehozását és fenntartását.

Kép:flickr

Sorozatunk célja azoknak a meeting szabályoknak a rendszerbe foglalása, melyekkel eredményesebbé és nem utolsósorban rövidebbé lehetne tenni.

2. A jó meeting=átlátható és betartott szabályok

A sorozat első részét itt olvashatják.

A szabályok akkor érnek valamit, ha azokat betartják. Ahogy a sakkban „evidens”, hogy a játékosok egyszerre csak egyet léphetnek, ugyanígy kell evidensnek lennie, hogy mik a szabályok a meetingeken. Ha a sakkozó kettőt próbálna meg lépni, azt kizárnák a versenyből, tisztességtelen játék miatt. De ezzel senki nem merne megpróbálkozni. A meetingeken is el kell érni, hogy legyenek olyan minimumok – a korábban leírt ill. adott cégnél közösen elfogadott – szabályok, melyek betartását a betanulás időszakában szankcionálni kell.

Jó hír, hogy meglepően hamar megszűnik az ok a szankcionálásra. És a sakkhoz hasonlóan a meeting is izgalmas játékká fog alakulni.

3. Büntetések, szankciók A szankciók fő célja, hogy a vétkes elismerje, hogy megszegte a közösen elfogadott szabályokat. Az alábbi változatok ennek csak a formáját adják meg.A szankció minden résztvevőre érvényes, még a vezérigazgatóra is. A szigorú és enyhe változatok között több fokozat is lehet, amelyeket a helyi szokások szerint szabadon lehet alakítani. [T] Ha elmarad a következmény, nagy a veszélye, hogy egy idő után az emberek nem veszik komolyan a megállapodásokat. Ez főként azokat fogja zavarni és sérteni, akik továbbra is betartják azokat. Ha ők is felrúgják, akkor marad a rendetlenség, a kiszámíthatatlanság és az ebből következő alacsony hatékonyság.A szabályok betartatása viszont jó közérzetet, hatékony munkát, akár jókedvet is eredményezhet, hiszen elmúlnak azok a feszültségek, amelyek a sértettség, harag lenyelése miatt keletkeznek.

Szigorú változat

Minden szabály megsértése megállapodott összegnyi (pl. 200 Ft) büntetés befizetését vonja maga után. Tehát pl. a másik félbeszakítása is ennyibe kerül. A késésénél lehet fix összegben vagy Ft/percben megállapodni. Mielőtt arra számítana valaki, hogy jelentős összeget lehet így összegyűjteni, meg kell nyugtatnom vagy el kell szomorítanom: A szankciók következetes betartatása mellett nagyon rövid idő alatt megszűnnek a késések és egyéb szabálysértések.

Enyhébb változat

A későknek el kell mondani egy locsolóverset, egy versrészletet, a konkrét tartalom változhat. Ami nem változhat, hogy egyértelműen kiderüljön, ezt most azért kell megtenni, mert valaki nem a megállapodás szerint cselekedett. A legtöbb ember sokat hajlandó megtenni ennek elkerülésére.
4., Én közlések használata A személyeskedés elkerülésének legjobb módja, ha mindenki figyel arra, hogy saját érzéseiről, gondolatairól beszéljen és ne arról, hogy a másik szerinte milyen, ….[tisztelet]

Beck György
www.emberekkel-suttogo.hu

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek