Mire ügyeljenek a gazdálkodók a határidős szerződéseknél?

2014. március 18. kedd - 06:07 / piacesprofit.hu
  •    

Tavaly a gabonapiac valamennyi szereplőjét hátrányosan érintette, hogy a jogi szabályozás hiányosságaiból adódóan elmaradtak a határidős szerződések. Az új Ptk. azonban érdemi változást hozott ebben a helyzetben, ezért az Agrárkamara útmutatót dolgozott ki, hogy mire ügyeljenek a gazdálkodók a határidős szerződések megkötésénél.

Ügyelni kell a határidős szerződéseknél – Kép: SXC

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv, illetve a Szakmaközi Szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló 2012. évi CXXVIII. törvény legutóbbi módosítása (2013. évi CCXLVI. tv.) azonban érdemi változásokat eredményez majd a mezőgazdasági termények határidős teljesítését megalapozó szerződéses rendszeren.

Új Ptk.: összeszedtük, mi változott!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezért egyeztetéseket kezdeményezett az érintett piaci szereplőkkel annak érdekében, hogy kidolgozhasson egy mindkét fél számára elfogadható útmutatót a határidős szerződések tartalmát illetően. A NAK a honlapján közzétett állásfoglalásában konkrét javaslatokat tesz arra, hogy mit tartalmazzanak és mire térjenek ki az adásvételi szerződések jogszabályban meghatározott kötelező elemei, például a szokásos terménymennyiség, a minőség vagy az ár meghatározására vonatkozó részek.

Ezek közül kiemelt fontosságú, hogy a NAK a szerződő felek közötti vitás kérdések tárgyalásos rendezését tartja elsődlegesnek. Erre való tekintettel azt ajánlja, hogy a felek a szerződésben a jogvitát megelőzően vállaljanak kötelezettséget az előzetes egyeztetésre. Amennyiben ez nem vezet sikerre, a szerződésben javasolható, hogy kössék ki a NAK mellett működő Állandó Választottbíróság hatáskörét. Ez a vitarendezési megoldás alkalmas a jogvitának a szerződő felek kölcsönösen méltányolható érdekei figyelembevétele melletti rendezésére.

A NAK által kidolgozott útmutató legfőbb célja, hogy a szerződéseket az üzleti etika és az üzleti szokások megtartása mellett kössék meg, illetve teljesítsék a termelők és a feldolgozók.

Az állásfoglalás ide kattintva tölthető le.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek