Mire figyeljünk beszerzéskor az egységáron kívül?

2015. május 04. hétfő - 18:30 / piacesprofit.hu
 •    

A magyar vásárlók - akár magánszemélyekről, akár cégekről van szó, híresen árérzékenyek, ez nem is meglepő. Azonban ha a céges beszerzéskor csak az árra figyelünk, rosszabbul járhatunk a végén. A Piac&Profit szakértője segít, mire figyeljünk még.

A legtöbb kis és középvállalkozó elköveti azt a hibát, hogy beszerzéskor csak az egységárra koncentrál. Vannak azonban olyan járulékos költségek, amiket csak az apró betűben találunk meg, vagy amiket a korábbi beszállítóhoz kapcsolódó tapasztalatunk alapján célszerű figyelembe venni.

Természetesen emellett vannak olyan pozitívumok is, amikre ha nem figyelünk eléggé, biztosan nem a számunkra legjobb megoldást találjuk meg. Ezek a tényezők a termék végső bekerülési árát nagyban befolyásolhatják.

Kép:Pixabay

Járulékos költségek, amikre jó, ha figyelünk:

 1. Szállítási költség
 2. Hosszabb szállítási határidőből eredő költségek
 3. Csomagolási költségek
 4. Raktározási költségek
 5. Fizetési határidő növeléséből eredő költségek
 6. Kötelező karbantartási költségek a garancia érvényesítéséhez
 7. Kis mennyiség rendelése esetén fizetendő felár
 8. Biztosítás
 9. Vám
 10. Pontatlan szállítás
 11. Hibás dokumentumok kiállítása miatti plusz adminisztráció (számla, szállítólevél módosítása)
 12. Kommunikációs problémákból eredő munkaidő kiesés például reklamáció esetén
A beszerzők leghatékonyabb fegyvere
Tudja mi az az egyetlen eszköz, ami akár 100%-kal is növelheti a hatékonyságot a beszerzés területén? A kérdezés tudománya.Az első és legfontosabb dolog, amit beszerzőként meg kell tanulni, vagy cégvezetőként meg kell tanítani az embereinknek, hogy merjenek és tudjanak kérdezni.

A fentiek egy része pillanatok alatt forintosítható kiesést okoz, de sajnos a lista végén szereplő tételekkel nehéz kalkulálni. Ennek ellenére hiba lenne kihagyni ezeket a szempontokat, amikor döntünk egy beszállító mellett.

Plusz pontot érő elemek, amiket szintén nem szabad figyelmen kívül hagyni:

 1. Extra garancia
 2. Ingyenes képzések a beszállító részéről (az adott termékhez, szolgáltatáshoz kapcsolódóan)
 3. Ingyen szállítás
 4. Mennyiségi árengedmény (rabatt) (Ahhoz, hogy ebből többet, nagyobbat tudjunk igénybe venni, érdemes lehet megfontolni a közös beszerzésben rejlő lehetőségeket is.)
 5. Skontó (Ha a megállapodás szerinti időn belül fizet a vevő, akkor ezért engedményt kap a vételárból. Az eladó finanszírozási megfontolásból adja általában ezt a típusú engedményt, mivel a gyakran hosszú fizetési határidők miatt a készletmozgás így számára könnyebben finanszírozható
 6. Ingyenes képzés, tanácsadás, amit a beszállító a termékkel kapcsolatban tart
 7. Rövid reakcióidő, gyors megoldás probléma esetén

Attól sem biztos, hogy vissza kell rettenni, ha egy ajánlatban ezek nem szerepelnek. A fentiek egy részét nem automatikusan kapjuk, de érdemes az áralku során rákérdezni – ahogy mindig (ld. keretes írásunkat), és a döntésnél ezekkel is számolni.

Németh Eszter
www.hatekonybeszerzes.hu

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek