Mindenkit megleptek a kínaiak

2017. január 10. kedd - 10:13 / piacesprofit.hu
  •    

Meglepetésre még nagyobbat ugrott a kínai termelői árindex, mint amit a piac várt. Nevezetesen 4,6 százalék helyett 5,5 százalék lett a termelői árnyomás decemberben az előző havi 3,3 százalék után.

egyre nagyobb a baj

Kép: Pixabay

Mindeközben az infláció a várt 2,2 százalékkal szemben 2,1 százalék lett, azaz a keresleti oldalon kevésbé látszik az inflációs nyomás. Ezzel az a baj, hogy ha a termelői oldalról jön a nyomás, az előbb-utóbb erodálni fogja a keresletet, azaz nem olyan túl jó ez a felállás. Mindenesetre ez a termelői ár oldali adat 2011 óta nem látott magasságokba szökött, s valószínűleg az emelkedő olajárnak köszönhető. Apropó, az OPEC-tagállamok a jövő héten vizsgálják meg, hogy ki hogyan tartotta be a termelés korlátozó intézkedéseket. Úgy tudjuk, hogy Kuvait, Irak és Szaúd-Arábia tette meg ideáig a szükséges intézkedéseket, és továbbra is kérdés, hogy az amerikai termelés növekedése mennyire fogja ezt a hatást eliminálni. Azaz továbbra is bizonytalankodást látunk az olaj piacán – vélekedtek reggeli elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

USA

Vegyesen zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai indexek. A technológiai szektor ismét felülteljesítő volt, a Nasdaq 0,19 százalékos pluszban zárt, ami új történelmi csúcsot jelent. Az S&P500 0,35 százalékot, a Dow 0,38 százalékot veszített értékéből. Komoly átalakuláson mehet keresztül a Yahoo, amennyiben valóban értékesíti digitális szolgáltatásait. Ma bizonyossá vált, hogy ha létrejön az üzlet, akkor lemond Marissa Meyer vezérigazgató, és több igazgatósági tag is távozik. Működésüket Altaba néven folytatnák, ami az újonnan létrejövő holdingvállalat részesedéseire (Alibaba, Yahoo Japan) utalna. A Verizon 4,8 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát (ami a Yahoo e-mail, honlap, mobilalkalmazás és reklámeszközeire terjed ki) többen is megkérdőjelezték az elmúlt időkben, miután kiderült, hogy hackerek rengeteg felhasználó adatait ellopták a cégtől, sőt maga a Verizon is a vételár csökkentését próbálja meg elérni.

Megosztottak a Fed-tagok a kamatemelési pályát illetően. Eric Rosengren, a Boston-i Fed elnöke szerint az Egyesült Államok elérte a teljes foglalkoztatottságot, és reális kockázatot jelent, hogy a munkanélküliségi ráta a Fed által kitűzött cél alá esik. Ez idővel az infláció vártnál gyorsabb megugrásához vezethet, így szigorúbb monetáris politikát sürget. Ezzel szemben az Atlanta-i Fed elnöke, Dennis Lockhart óvatosabban közelítené meg a dolgokat, és csupán kétszer emelne kamatot 2017-ben a többség által preferált hárommal szemben.

Európa

Gyengén kezdődött a hét első kereskedési napja a nyugat-európai börzéken, de a nap második fele már az emelkedésről szólt, viszont csak a londoni index tudott pluszban zárni (FTSE100 0,38 százalék, DAX –0,3 százalék, CAC40 –0,45 százalék). A novemberi eurózónás munkaerő-piaci adat nem okozott meglepetést, a vártnak megfelelően 9,8 százalékos értéket publikáltak.

Olaj, arany

A WTI 52 dollárra esett ma reggel, miután a befektetők egyre inkább azt számolják, hogy az USA nyersolajkészleteinek emelkedése mekkora mértékben ellensúlyozható az OPEC-kínálat csökkenésével. Az elemzők becslése szerint a heti EIA adat 2 millió hordó nyersolaj készletnövekedést fog mutatni. A hírek szerint Kuvait, Irak és Szaúd-Arábia már lépett a kitermelés csökkentés irányába.

Az arany 1.185 dollárra emelkedett. Az emelkedő aranyárhoz a kínai Holdújév és a gyenge dollár járult hozzá elsősorban. Úgy tűnik, a piac kezdi beárazni Trump várható politikáját, ami hirtelen dollárerősödést okozott, de a kezdeti lendület mára vesztett erejéből. A fizikai aranykereslet viszont továbbra is erős Kína felől.

Devizák

Gyengült a forint a tegnapi kereskedésben, a 306,7-es lokális mélypontról fordult meg az árfolyam, és napon belül a 309-et is megközelítette az EUR–HUF devizapár, majd zárásra 308 alá korrigált a kurzus. A reggeli kereskedésben azonban ismét gyengül a forint. Rossz napja volt a dollárnak tegnap, bár a reggeli órákban még erősödött a tengerentúli fizetőeszköz, később azonban visszapattant az árfolyam. Még a mai kereskedésben is tart a dollár gyengülése, az árfolyam 1,063-nál is járt, ami másfél hetes csúcsot jelent az EUR–USD devizapárban.

Tegnap nagyot mozgott a font Theresa May brit kormányfő vasárnapi tv-interjújának köszönhetően. A nyilatkozat után a piac arra a következtetésre jutott, hogy jön a hard-Brexit, ezért a font kéthavi mélypontra süllyedt a dollárral és az euróval szemben. A GBP–HUF szintén hasonló minimumra esett, a reggeli kereskedésben már 353-nál járt a kurzus.

Távol-Kelet

Vegyes hangulat jellemezte az ázsiai kereskedést. A Nikkei 0,8 százalékot, a Shanghai 0,4 százalékot esett, miközben a Hang Seng 0,6 százalékot emelkedett. A kínai termelői árindex (PPI) 5,5 százalékra emelkedett decemberben, ami 5 éves csúcsot jelent, és jócskán felülmúlja a 4,6 százalékos elemzői várakozást és a novemberi 3,3 százalékos értéket is. Eközben a decemberi kínai infláció a várakozásoknál némileg enyhébb, 2,1 százalék lett. A termelői árak emelkedése globális inflációs nyomás kialakulását is eredményezheti.

Decemberben 17,1 százalékkal nőtt az előző évhez képest az újautó-eladások száma Kínában, így már 2,76 millió személygépkocsit adtak el az év utolsó hónapjában. Az egész évet nézve 15,9 százalék volt a növekedés, ami 23,9 millió autó eladását jelenti. Japánban a vártnál lényegesen nagyobbat emelkedett a fogyasztói bizalmi index. A decemberi érték 43,1 pont lett, szemben a novemberi 40,9 pontos és a várt 41,4 ponthoz képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX mínuszban volt.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”