Minden személyzet nélküli automatát be kell jelenteni a NAV-hoz

2019. április 18. csütörtök - 09:11 / piacesprofit.hu
  •    

Bővül az érintette köre: egy frissen kihirdetett törvénymódosítás szerint minden kezelőszemélyzet nélkül működő automatát be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

A Magyar Közlöny 2019. április 10-én közzétett 62. számában kihirdették az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról a 2019. évi XXVI. törvényt, mely módosította az Art. kezelőszemélyzet nélküli automatákra vonatkozó rendelkezéseit. (Még egy éve sincs, hogy az étel- és italautomatákat be kellett kötni az adóhatósághoz.)

A változás hatálybalépését követően, 2019. április 13-tól az adóhatósághoz való bejelentési kötelezettség kiterjed minden olyan kezelőszemélyzet nélkül is működni képes berendezésre, amely termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál  – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

italautomata

Kép: Pixabay

Az automata berendezést üzemeltető adózó köteles a jogszabályban meghatározott adattartalommal – automata berendezésenként – a NAV-hoz elektronikus úton bejelenteni:

  • az üzemeltetés megkezdését, legkésőbb az üzemeltetés megkezdését megelőző napon,
  • az üzemeltetés szüneteltetésének megkezdését és befejezését legkésőbb a szüneteltetés megkezdésének, illetve befejezésének napján,
  • az üzemeltetés megszüntetését, legkésőbb az azt megelőző napon,
  • az üzemeltetésnek az adózó érdekkörén kívül eső okból bekövetkezett megszűnését, legkésőbb az üzemeltetés megszűnésének napján, valamint,
  • haladéktalanul, a jogszabályban meghatározott adattartalomban bekövetkezett bármely változást.

A módosítás hatálybalépése napján üzemelő – a már bejelentett élelmiszer-automatákon kívüli – kezelőszemélyzet nélküli automatákat  legkésőbb 2019. június 30-ig kell bejelenteni az adóhatósághoz. Az automata berendezések működését a NAV hírközlő eszköz és rendszer útján felügyeli.

Az automata berendezés üzemeltetőjének szerződést kell kötnie egy felügyeleti szolgáltatóval. A felügyeleti szolgáltató az adatok rögzítésének és a NAV felé történő szolgáltatásának technikai lebonyolítását végzi az AFE automata berendezésbe történő beszerelésével, és az automata berendezés működése során történő folyamatos működtetésével. A felügyeleti szolgáltatás minimális tartalma hatóságiár-köteles.

Autó, aranyrúd vagy törött tányér is jöhet az automatából
Automatából vásárolni nem újdonság, a csoki-, üdítő-, kávéautomata látványa már a mindennapjaink része. De vannak szokatlanabb szerkezetek is. Lássuk, milyen furcsa, meghökkentő dolgokat adhat ki egy gép, és merre haladnak a trendek.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor