Minden pénzt elköltenek jövő tavaszra

2017. február 13. hétfő - 11:10 / PP/MTI
  •  
  • Előfizetés

A kormány tervei szerint idén március 31-ig minden pályázatot kiírnak, 2018. március 31-ig pedig az összes pénzt elköltenék. Aki számítana még uniós forrásra, ideje, hogy összekapja magát!

eurot számol

Kép:Fotolia

Lázár János a Kossuth Rádió Európai idő című műsorának adott, vasárnap reggel sugárzott interjúban Magyarországot a 2014-2020 közötti EU-s fejlesztési időszak nyertesének nevezte. Kifejtette: a kormány tervei szerint március 31-ig minden pályázatot kiírnak, és az idén az összes kiírt, azaz 9 ezer milliárd forintnyi megpályáztatott forrásból 2200-2700 milliárd forintot akarnak fejlesztésre fordítani. 2018. március 31-ig pedig az összes pénzt elköltenék.

Ezt az ütemtervet a miniszter egyrészt azzal indokolta, hogy ebből a pénzből növelni kell az ország versenyképességét. Ugyanis ezekben az években dől el, hogy a magyar gazdaság meg tud-e állni a saját lábán: ha 2020 után jóval kevesebb brüsszeli forrás áll majd rendelkezésre, akkor “képesek leszünk-e (…) olyan gazdaságot működtetni, amely az ország fejlődésének motorja lehet”, nem pedig külső forrásokra szorulni – magyarázta.

A piaci finanszírozás a normális, nem az uniós pénz
Súlyosan függenek a magyar cégek az uniós pénzektől, ezen pedig változtatni kell, különben komoly gond lesz a támogatások ciklikusságából – hangsúlyozta Nagy Márton az MNB alelnöke a Miniszterelnökség által rendezett konferencián. Erre véleménye szerint azért kell különösen felkészülni, mert nagyon gyorsan ki akarják nyomni a pályázati pénzeket.

Másrészt “a pénzt el kell költeni” – hangsúlyozta. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: az előző, 2007-2013 közötti ciklusban Magyarország nagy bajban volt, mivel az a veszély fenyegetett, hogy az őt megillető keret több mint felét elveszíti. Végül azonban 110 százalékát lehívni Brüsszelből – hívta fel a figyelmet. (Csepreghy Nándor nemrég a Brexittel indokolta, hogy miért kell ennyire sietni a pályázatok kiosztásával.)

A tárcavezető a jegybank tanulmányára hivatkozva arról is beszélt, hogy egy 4-5 százalékos fenntartható gazdasági növekedéshez elengedhetetlenül szükségesek az EU-s források. Ugyanakkor az is egyértelműen látszik az adatokból, hogy a cégek sikeréhez önmagában az uniós forrás elnyerése kevés.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek