Minden cégnek komoly fejtörés a digitális átalakulás

2019. április 04. csütörtök - 12:14 / piacesprofit.hu
  •    

A cégek döntő többsége 2021-ig eladná valamelyik üzletágát – állapítja meg a világszerte több mint 900 vállalati felsővezető megkérdezésével készült EY-felmérés. A fokozódó értékesítési kedv oka, hogy a szervezeteknek egyre nagyobb terhet jelent megfelelni a digitális elvárásoknak, és eszerint átalakítani üzleti modelljeiket.

Két év alatt közel kétszeresére emelkedett azoknak a vállalatvezetőknek a száma, akik megfontolják cégük legalább egy üzletágának eladását a közeljövőben (84%). Az értékesítésre elsősorban a működési hatékonyság javítása ösztönzi a megkérdezett döntéshozókat (81%). A vállalatok a tranzakcióból származó bevételeket technológiai beruházások finanszírozására, termékfejlesztésre és piaci terjeszkedésre használnák fel.

szervezeti ábra grafikus rajza

Kép: FreeDigitalPhotos.net/waitporn

A tervezett üzletkötések sikerét jelentősen befolyásolja a folyamatosan változó adózási környezet. A megkérdezett cégvezetők közel fele (45%) úgy látja, hogy az adózással kapcsolatos kihívások megnehezítik az ügyletek végrehajtását. A válaszadók kétharmada (66%) szerint az adókockázatok nem megfelelő kezelése értékcsökkenést okozott a legutóbbi tranzakciójuknál.

„Folyamatos lépéskényszerbe hozza a döntéshozókat az amerikai adóreform, valamint a

Ha nem képes gyorsan reagálni, megeszik a „felforgatók”
Az új technológiák kínálta lehetőségek kihasználása, a működést támogató infrastruktúra folyamatos fejlesztése és a stratégiai gondolkodás – ez az a három fő terület, amelyekre a Deloitte elemzése szerint kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a magántulajdonú vállalkozásoknak ahhoz, hogy az üzleti világ gyors változásainak nyertesei lehessenek.

Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) akcióterve is. Egy tranzakcióra azonban az egész cégnek folyamatosan készen kell állnia, hiszen nem tudható előre, mikor, melyik üzletágát fogják eladni.

Azok a vállalatok, amelyek helyesen alakítják ki és rendszeresen felülvizsgálják adóstratégiájukat, fejlesztik információs és compliance rendszereiket, aktualizálják belső szabályozásaikat, valamint rendben tartják könyvelésüket és egyéb üzlettámogató folyamataikat, biztosítják, hogy készen álljanak egy esetleges tranzakcióra is. Sok esetben a cégeknek erre nincs elegendő erőforrása, pedig ezen múlhat, hogy a társaság eléri-e a kívánt eladási összeget, vagy kudarcot vall a tárgyalások során” – mondta Heinczinger Róbert, az EY adótanácsadással foglalkozó üzletágának partnere.