Minden boltban, kirakatban állást hirdetnek

2018. december 10. hétfő - 11:08 / piacesprofit.hu
  •    

A nagy karácsonyi forgatagban a kirakatok nem csak az ajándékokat kínálják, hanem ott virít sok-sok eladót kereső felirat. És a rögtön jövök táblák sem ritkultak, ami annak a pontos mutatója, hogy abban a boltban már csak egy eladó (vagy éppen maga a tulajdonos) dolgozik – írja a blokk.com.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a munkaerőhiány a kereskedelemben is. Ennek egyik mutatója az üres álláshelyek száma, amit a kereskedelem egészében (a boltos kiskereskedelem mellett a jármű kereskedelemben, továbbá a nagykereskedelemben együtt) összegez a statisztika.

kisbolt

Kép:Pexels

Az elmúlt években két irányzat volt megfigyelhető a munkaerőhiány mutatójában. Az egyik az üres álláshelyek számának drasztikus mértékű emelkedése, a másik pedig az, hogy év közben ez a mutató harmadik negyedévben volt a legnagyobb. Ez sem véletlen, hiszen év végére, a karácsonyi rohamra azért összekapták magukat a boltok, már amennyire lehetséges ez, kölcsön munkaerővel, nyugdíjasokkal, diákokkal (a pénz a vizsgaidőszakban is nagy úr, két ünnep között és januárban is tart), vagy például más területeken dolgozók átcsoportosításával.

Technikával próbálják pótolni a hiányzó munkaerőt

A boltosoknak sok választásuk nincs, ha eladó – mert annak hiánya a legégetőbb – nincs, akkor még gyorsabban kell fejleszteni,

Nehéz lesz a Tesco árufeltöltőnek ha otthagyja az állását
Átszervezésbe kezd a Tesco az árufeltöltői pozíciókban, sajtóértesülések szerint ezért néhányan ott is hagyhatják az állásukat, de ezzel nem járnának jól. Az egyszerű árufeltöltőket ugyanis a Tesco fizeti a legjobban – derült ki a blokkk.com adatgyűjtéséből.

korszerű digitális technikákkal kiváltani az élőmunkát. Ahol lehet, mert egy kisboltnak kevesebb a lehetősége erre.

Digitalizálnak is a kereskedők, részben ezért is terjed rohamosan a web, ami persze a vásárlónak is több kényelmet jelent. És szaporodnak az önkiszolgáló pénztárak, vagy az elektronikus polccímkék, amelyekkel sok élőmunka takarítható meg. És más területeken is jönnek az új technikák, amelyeket már nem biztos, hogy lát a vásárló, ilyen például a raktározás.

A korábbi becslés most felülíródhatna, de legyünk azért óvatosak, hiszen például évről-évre csökken a boltok száma, öt esztendő alatt több mint tízezerrel, 2018 első félévében pedig több mint kétezerrel. Ott is dolgoztak eladók.

Így ma még maradunk a korábbiaknál: továbbra is hiányzik legalább tízezer eladó – fizikai dolgozó – a boltokból.