Milyen számlákat kell jelenteni a NAV-nak?

2017. január 05. csütörtök - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

2017. július 1-től az adatszolgáltatási kötelezettség küszöbértéke 1 millió forintról 100 ezer forintra csökken – figyelmeztettek a Saldo szakértői. Az erre kötelezetteknek az áfabevallásban kell teljesíteniük a bejelentést.

egy év múlva újabb komoly változásra készülhetünk

Kép: SXC

Az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott előírások 2017. január 1-jével nem változnak, vagyis a számlákról a belföldi összesítő jelentést 2016. december 31-ét követően is – a 2015. január 1-jétől alkalmazandó – 1 millió forintos általános forgalmiadó-értékhatár figyelembevételével kell az áfabevallásban teljesíteni. 2017. július 1-től azonban az adatszolgáltatási kötelezettség küszöbértéke 1 millió forintról 100 ezer forintra csökken. Az adatszolgáltatást  a kötelezetteknek alapvetően az áfabevallásban kell július 1-től teljesíteniük – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Ugyanakkor a számlázóprogrammal kibocsátott számlák esetében az adatszolgáltatást az áfabevallásban történő jelentés helyett online módon kell teljesíteni a NAV részére. Tehát a kötelezetteknek 2017. július 1-től az adott bevallási időszakban kibocsátott és befogadott, 100 ezer forint forgalmi adót tartalmazó számlákról az alábbi módon kell adatszolgáltatási kötelezettségüket teljesíteniük:

A kibocsátott számlák tekintetében:

  • Számlázóprogrammal előállított számlák esetében online jelentés külön jogszabály alapján (részletei még nem ismertek)
  • Számlatömbből (nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával) kibocsátott számlák esetében változatlanul az áfabevallásban

A befogadott számlák esetében:

  • A számlázóprogrammal, illetve számlatömb felhasználásával kibocsátott számlák esetében változatlanul az áfabevallásban kell teljesíteni az adatszolgáltatást.

Az adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó egyéb szabályok 2017 július 1-től nem változnak.

Adózás 2017: meglepetések az utolsó adócsomagban
Nem várt rendelkezések is találhatóak a karácsony előtt kihirdetett új adócsomagokban. Több adókulcs is mérséklődik, így a például a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati vagy a társasági adó. Csökken az eho-kulcs is; a várakozásokkal ellentétben nem emelkedik a katás vállalkozók havi adóterhe. Teljesen új keretek közé kerül az offshore cég fogalma, és új remény csillan fel azok számára is, akiknek az adóamnesztia legalább olyan életbe vágó, mint a látványcsapatsportok támogatása.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor