Meg fog lepődni, mi minden elszámolható a távmunka költségeként

2016. május 25. szerda - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Sok pozitívum és negatívum elmondható a távmunka mellett, vagy ellene, de az tény, hogy anyagilag mind a munkáltató, mind a munkavállaló nagyon jól járhat vele, ugyanis meglehetősen tág az elszámolható költségek területe.

nő fürdőköpenyben dolgozik

Kép: EU-OSHA

Pár éve a távmunka még ritka jelenség volt Magyarországon, általában olyan feladatok elvégzését jelentette, amelyekhez alacsony képzettség, szakértelem kellett („bedolgozás”, internetes értékesítés). Szerencsére ez a tendencia változóban van, egyre több hazai és multicégnél jelenik meg a távmunkavégzés lehetősége egy-egy munkatárs vagy akár a teljes csapat számára, egy vagy akár heti több napban (Fontos, hogy a szabadságnak azért legyenek határai!). Európában például a közép- és felsővezető beosztásban dolgozó férfiak közt leggyakoribb ez a munkamód. Az előnyökről és hátrányokról megoszlanak a vélemények, mi most kifejezetten az adózási oldalról közelítjük meg a témát, az ABT Treuhand szakértőjének segítségével.

Talán a pozitívumok felé billenti a mérleget a távmunka megítélésében, hogy ha a munkáltató a távmunka bevezetése, támogatása mellett dönt, akkor érdemes az adózási előnyöket is kihasználni ezzel kapcsolatban. A munkavállalónál nyilván felmerülnek bizonyos pluszköltségek a távmunka miatt, amelyekre a munkáltató költségtérítést fizethet. Az szja-törvény tételesen felsorolja, hogy a munkavállaló milyen költségeket számolhat el így, gyakorlatilag adó- és járulékmentessé téve a munkáltató által fizetett költségtérítést vagy annak egy részét.

Így lesz biztonságos a távmunka
Sokaknak üdítő alternatívát jelentene a lehetőség, hogy otthonról dolgozhassanak, de a cégeknek ez bizony komoly rizikót is jelent. Ennek a problémának a megoldásához mutatunk most öt jó tanácsot, amelyet betartva biztonságos lesz a távmunka.

Az elszámolható költségek az alábbiak:

  • ha a munkavállaló a munkavégzéshez, kapcsolattartáshoz szükséges számítógépet, számítástechnikai eszközt vásárol, 100.000 Ft-ig egy összegben elszámolhatja a kiadást, 100.000 Ft fölött pedig 3 év alatt, évente 33 százalékot érvényesíthet
  • teljes egészben elszámolható az internethasználat díja, nem kell azt figyelni, hogy magáncélra is használta-e a munkavállaló az otthoni internetet
  • ha a munkavállaló egy külön helyiséget bérel a távmunkához (nem otthonról dolgozik), akkor annak a bérleti díja, rezsiköltsége szintén elszámolható költségként
  • otthonról történő munkavégzés esetén a rezsiköltséget a távmunkavégzéssel arányosan lehet elszámolni

A költségelszámoláshoz további feltétel, hogy a munkaszerződés is utaljon a távmunkavégzés tényére, illetve az egyes beszerzésekről, internethasználatról szóló számla a munkavállaló nevére szóljon. A munkáltató fizetheti a költségtérítést a leadott számlák alapján, vagy dönthet úgy is, hogy minden hónapban fix összeget fizet. Utóbbi esetben is csak a fent említett elszámolható költségeknek megfelelő rész lesz adómentes, az e feletti összeg bérként adózik.

Foglalkoztatás – Lehet másképpen is
A folyamatos változások közepette nem könnyű megtervezni, hogy hosszabb távra hány alkalmazottra lehet szüksége a vállalkozásnak, vagy aktuálisan hány ember fizetését bírja el a cég büdzséje. Érdemes számba venni azokat a konstrukciókat, amelyek révén talán megtalálható az optimális megoldás.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek