Milliókat bukhatunk a lakáshiteleken

2016. október 11. kedd - 09:37 / piacesprofit.hu
  •    

Az egyre bővülő lakáshitelezés miatt nagy a verseny a piacon, és így az ajánlatok között is jelentősek a különbségek. Egy 15 évre felvett 7 millió forintos lakáshitelnél akár 3,5 millió forintos eltérés lehet a visszafizetendő összegben. Bár olcsóbbak a változó kamatozású konstrukciók, aki kiszámítható törlesztést szeretne, annak a több évre, akár 5-15 évre fix törlesztésű hiteleket érdemes igényelnie.

nem ott van a lakás ahol kéne

Kép: Pixabay

Idén megtörtént a fordulat a lakáshitelezési piacon, az év első nyolc hónapjában az új lakáshitel-szerződések összege meghaladta a 300 milliárd forintot, ez pedig 45 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A fokozott érdeklődést mutatja az is, hogy a lakáshitelek iránt érdeklődők száma 67 százalékkal emelkedett az év első nyolc hónapjában. “Az élénkülő piac fokozott versenyre készteti a bankokat, ám nem mindegy, hogy melyik banktól és pontosan milyen hitelt vesznek fel a lakáshitel-igénylők. A különbségek ugyanis jelentősek” – mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Egy 7 millió forintos 15 éves futamidőre felvett hitel esetében akár 3,5 millió forint különbség lehet a visszafizetendő összegben. A cég szakértőinek október elején érvényes ajánlatokat összehasonlító elemzése szerint az említett hitelnél a legjobb ajánlat esetében 8,6 millió forintot kell visszafizetni 15 év alatt, ez kezdetben havi 48 ezer forintos havi törlesztést jelent. A legdrágább hitelkonstrukcióra pedig 15 év alatt 12,1 millió forintot kell visszafizetni, ez havi 66,3 ezer forintot jelent havonta.

Könnyebben kinyögjük a lakás árát
Egy átlagos lakáshitel havi törlesztése az idén az átlagfizetés 32 százalékát viszi el. Ez az arány öt évvel ezelőtt még 52 százalékos volt, azaz 20 százalékponttal csökkent – derül ki a BankRáció.hu elemzéséből, amely szerint a nettó reálbérek emelkedése hozzájárulhat a hitelezési fordulathoz.

Kulcsszerepben a kamatperiódus

Gergely Péter szerint azonban nagyon fontos, hogy a szóban forgó legolcsóbb és legdrágább hitelnél csak a felvett összeg és a futamidő azonos, ám a visszafizetendő összegben látható jelentős különbségben nem csak a bankok közötti különbség játszik szerepet, hanem a kamatperiódus is. Bár a változó kamatozású – 3, 6 vagy 12 hónapos kamatperiódusú hitelek kezdetben olcsóbbak, ha változik a kamat, akkor módosulhat a havi törlesztés. “A hitel futamideje alatt esetlegesen bekövetkező alapkamat-emelés ugyanis növelheti a törlesztőrészletet” – tette hozzá. Igényelhetőek azonban hosszabb távra, 5-15 évre fix törlesztőrészletű hitelek, ezeknél minden hónapban ugyanannyit kell fizetni az adott időtávon. Ha kiszámítható, tervezhető törlesztést szeretne a hiteligénylő, akkor számukra az 5-15 évre fix törlesztőrészletű hitelek ajánlhatóak.

“Ugyanakkor aki ezek mellett  dönt, annak is érdemesebb szétnézni a kínálatban, mert az 5-15 évre fix törlesztőrészletű hiteleknél is számottevő, akár 2 millió forint lehet a különbség a teljes visszafizetendő összegben. Ezért nem csak a saját banktól érdemes ajánlatot kérni, mert másik bank is kínálhat jobb feltételeket, az utánajárással pedig milliókat spórolhatunk” – fogalmazott a szakember.

A következő időszakban tovább élénkülhet a lakáshitelpiac, és a hitelfelvevők között egyre többen lesznek, akik a hosszú távon is kiszámítható és biztonságot nyújtó, több mint 5 évre fixált törlesztőrészletű hiteleket választják majd. A lakáshitel-piaci növekedésben pedig leginkább a háztartások pénzügy mozgásterének, ezen belül is nettó reálbérének emelkedése lehet az egyik legfontosabb tényező.

Minden, amit tudni kell a lakáscélú támogatásról!
Sok munkáltató és munkavállaló várta már, hogy megjelenjen az a miniszteri rendelet, melyre alapozva adómentesen adható lakáscélú hiteltörlesztési támogatás.  A cafeterialehetőség részleteit a Piac & Profit szakértői értelmezik!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor