Milliárdos fejlesztésben segített a Széchenyi Tőkealap

2018. november 30. péntek - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

Pénzügyileg eredményesen lezárta befektetését a Széchenyi Tőkebefektetési Alap a bonyhádi székhelyű, bőrbevonatú autóalkatrészek gyártásával foglalkozó Schaefer-Oesterle vállalkozásban. A társaság közel 1 milliárd forint értékben fejlesztett, foglalkoztatottsági létszámát pedig megduplázta.

Az Alap 2015-ben 223 millió forint összegű kockázati tőkét fektetett a Társaságba, amely ezzel egy időben 96 millió forint értékű privát tőkét is bevont. A tőkebevonás mellett a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében a cég pályázati támogatással új telephelyre tudott költözni, valamint új beruházásokat tudott megvalósítani: 1000 m2-rel bővítette gyártócsarnokát, valamint 8 db nagy értékű berendezést is üzembe helyezett – összesen közel 1 milliárd forint értékben.

novekedési grafikon

Kép:Fotolia

A Társaság a befektetést követően új munkahelyeket hozott létre, 2015 óta a foglalkoztatottsági létszám az exit időpontjáig közel a duplájára növekedett, jelenleg 370 főt számlálva. A már meglévő és új munkahelyek hosszú távú megtartása a jövőben is kiemelt célnak számít.

Útikalauz a kockázati tőkebefektetés stopposainak
A kockázati tőkebefektetés folyamata sok esetben összetettsége miatt nem látható át a tőkét kereső vállalkozók számára. Fontos azonban tisztában lenni már akár az első pitch-ünk megtartása során azzal, hogy ötletünk pozitív fogadtatása esetén milyen folyamatok várnak még ránk.

A Schaefer-Oesterle Kft. egy negyven éve alapított németországi anyacég leányvállalataként 2005 óta gyárt prémiumkategóriás autómárkák számára bőr alapanyagú belsőtér komponenseket Bonyhádon.

A befektetési időszak alatt tulajdonosváltásra is sor került: a német anyacéget nemrég egy francia autóipari beszállító vásárolta fel, amely ezáltal a bőrbevonatú alkatrészgyártással az eddigi műanyaggyártó üzletágát egészítette ki. A közel 5000 főt foglalkoztató vállalatcsoport tagjaként az exit után a Schaefer-Oesterle számára a német prémium kategórián túl egyéb területek is potenciált rejthetnek magukban – elsőként a termék kapcsán vannak tervben technológiai fejlesztések.