Milliárdok jutnak mezőgazdasági fejlesztésre

2018. szeptember 04. kedd - 09:10 / piacesprofit.hu
  •    

Állati és növényi alapanyagok feldolgozására lehet pályázni ősszel, a teljes keretösszeg 50 milliárd forint. A fejlesztési célok közül elsősorban az energiahatékonyság növelését, a kiemelt régiók fejlesztését, illetve a munkáltatást jutalmazza a kiíró – írja az Agrárszektor.

 

Megjelent a “Mezőgazdasági termékek értéknövelése” pályázat tervezete, eszerint még az ősszel összesen 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat nyílik a feldolgozóipar fejlesztésére. Ebből 10 milliárdot a borászatoknak címeztek, 40 milliárd pedig a  többi feldolgozó beruházást szolgálja.

borospincére is lehet felvenni jelzálogot

Kép: MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Előbbi esetén pályázónként 200 millió forint, az utóbbinál 500 millió forint az elnyerhető támogatás összege. A támogatási hányad a közép-magyarországi régióban a beruházási érték 40 százalékára rúghat, azon kívül 50 százalék. A megítélt támogatás fele előlegként igényelhető.

Mindkét forrás 80 százalékban az “élelmiszerláncba való integrálódást” segíti, ez alatt  új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása; és/vagy a célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése értendő. Egy kisebb összeg az energiahatékonyságot növelő beruházásokat, illetve új vállalkozás indítását szolgálja.

Megjelent a rég várt kiírás a cégeknek
Majdnem 60 milliárd forintos keretösszeggel megjelent a “Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram” a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

Az a pályázó nyer nagy eséllyel, aki

  • a beruházás energiaszükségletét legaléább 30 százalékban megújuló forrásból kívánja biztosítani, illetve legalább 30 százalékos fajlagos energiahatékonyság-javulást ér el vele;
  • világörökségi területen vagy fejlesztendő térségben végzi a beruházást;
  • kevesebb mint 10 millió forint támogatásból biztosít új munkahelyet.

A projekt megvalósítására 24 hónap áll rendelkezére, a fenntartási kötelezettség öt év. Az élelmiszeripari feldolgozásra kiírt pályázaton nemcsak mezőgazdasági termelők(bevételek több mint fele a mezőgazdaságból származik) vehetnek részt, de ekkor elvárás, hogy a támogatási kérelemmel érintett tevékenység feldolgozásra irányuljon.

A kérelmeket várhatóan december 10-én lehet benyújtani először.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek