Mikor kell áfát fizetni a személyautó értékesítésekor?

2018. november 29. csütörtök - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Amennyiben a vállalkozás értékesíteni szeretné az általa használt, a vállalkozás nyilvántartásaiban tárgyi eszközként szereplő személygépjárművét, úgy áfa tekintetében két eset lehetséges – figyelmeztetnek az Írísz Office adótervezői.

Amennyiben a személygépkocsi beszerzésekor a vállalkozásnak volt áfa levonási joga (pl: bérbeadással hasznosította a járművet), akkor áfával növelten kell értékesíteni az autót, és az áfát meg kell fizetni az értékesítés után.

Amennyiben a személygépkocsi beszerzésekor a vállalkozásnak nem volt áfa levonási joga (főszabály szerint nincs), úgy az értékesítés is áfamentesen történik.

Amennyiben a beszerzéskor nem merült fel áfa (tehát áfamentes számlát kaptunk, vagy magánszemélytől vásároltuk a járművet számla nélkül, adásvételi szerződés alapján) úgy azt kell vizsgálni, hogy ha az ügylet áfás lett volna, akkor lett volna-e levonási jogunk vagy sem.

  • ha igen: áfásan kell értékesíteni a járművet,
  • ha nem: áfamentesen kell értékesíteni a járművet!

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Új lehetőség a TAO-ban a csoportos adóalanyiság
Az Országgyűlés által 2018. november 13-án elfogadott legfrissebb adócsomag értelmében 2019. január 1-től bevezetik a csoportos adóalanyiság választásának lehetőségét a társasági adó rendszerébe is.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek