Miért nem éri meg adót csalni?

2017. szeptember 01. péntek - 06:00 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországon a mai napig rendkívül nagyarányú az adóelkerülés. Indokként merülnek fel a vállalkozókat terhelő magas adókulcsok, valamint ezzel szoros összefüggésben azok az adóelkerülési technikák, amelyek az adóhatóság részéről nehezen feltárhatók.

A leggyakoribb érv, hogy a magyar embert sújtó adók lehetetlenné teszik az egyről a kettőre lépést. A tények ennél némileg árnyaltabb képet rajzolnak ki a magyarországi adókörnyezetről. Nemcsak Magyarországra, de a teljes globalizálódott világgazdaságra igaz, hogy a munkavégzést érintő elvonások igen jelentősek, azonban a tőkéért folytatott globális versenyben az tapasztalható, hogy a tőkét, illetve a vállalkozásokat érintő adókulcsok csökkenő tendenciát mutatnak, amiben Magyarország élen jár. Míg Magyarországon a munkabér jellegű jövedelmek 50 százalék feletti elvonással terheltek, addig van olyan hazai adózási forma kisvállalkozások részére, ahol a vállalkozói tevékenységgel elért jövedelem kevesebb, mint 10 százaléka kerül az államkasszába.

Kép: SXC

Kép: SXC

„A kisvállalkozók számára a legvonzóbbak a rendkívül egyszerű, átlátható, kiszámítható és kedvező mértékű elvonással járó átalányadózási formák lehetnek, mint a KATA, a KIVA vagy az EVA. A nagyvállalatok számára fontos változás, hogy a társasági nyereségadó az elmúlt évek során 19 százalékról 10, majd 2017-től 9 százalékra csökkent” – tudtuk meg dr. Bacskó László ügyvédtől.

Felmerül a kérdés, ha ilyen kedvező az adókörnyezet, miért választja a magyar vállalkozó az adóelkerülés útját? A probléma abban áll, hogy a gazdasági résztvevők nincsenek tisztában a felsorolt lehetőségekkel. A kezdő vállalkozók legtöbbször egyáltalán nem értenek a pénzügyekhez, de sokszor a nagyobb vállalkozások vezetőinek is csak részismereteik vannak. A megfelelő döntések meghozásához szükséges jogi, közgazdasági szakemberek bevonásának kultúrája pedig nem létezik a mai Magyarországon.

A legfőbb előnyök

A legálisan folytatott vállalkozás nemcsak morális, hanem számos kézzelfogható praktikus előnnyel kecsegtet a cégek számára. A tényleges árbevétele után jogszerű keretek között adózó vállalkozás egyrészt a tulajdonosok számára tervezhető, kiszámítható vagyonosodást biztosít, másrészt maga a vállalkozás vonzó célponttá válhat a befektetők számára. Legális, adózott jövedelem birtokában a vállalkozónak nem kell többé tartania a joggal démonizált vagyonosodási vizsgálat rémétől, aminek eredményeként egyik napról a másikra évtizedek jövedelme válhat semmivé.

A legális, igazolható forrású jövedelem egyben hitelképességet jelent,

ami elsődleges szempont egyrészt a vállalkozás, másrészt a vállalkozás tulajdonosai szempontjából. A vállalkozás egy befektető számára kizárólag akkor jelent értéket, ha annak gazdálkodása átlátható, transzparens. Hiába a prosperáló családi vállalkozás, ha a társaság könyvei nem a valóságot tükrözik. Ha az egyébként virágzó cég papíron veszteséges, a befektetők elmaradnak. A magánszemély szempontjából pedig elemi fontosságú, hogy rendelkezzen igazolható hátterű jövedelemmel, hiszen egy lakásvásárlás vagy bármilyen banki kölcsön igénybevétele során ez elsődleges feltételként merül fel.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek