Miért célszerű könyvvizsgálóhoz fordulnunk?

2014. november 06. csütörtök - 13:30 / asalgo
  •    

Köztudott, hogy az adóévet a beszámoló készítésével zárjuk le, a beszámolót pedig, amennyiben a törvény ezt számunkra előírja, könyvvizsgálóval kell ellenjegyeztetni. A könyvvizsgálóval szerződést legalább az adóév december 31-éig kell megkötnünk. Íme néhány tipp, mire figyeljünk.

Kép:FreeDigitalPhotos.net/chaiwat

A könyvvizsgáló alkalmazásának célja annak megállapítása lenne, hogy az éves beszámoló a jogszabályok szerint készült-e el, illetve a valós adatokat tartalmazza-e a vállalkozásról. A könyvvizsgálatra kötelezett vállalkozások köre egyre jobban szűkült az utóbbi években, ami felveti azt a kérdést, vajon nem sérül-e a vállalkozásoknál a számviteli fegyelem. Ez utóbbi pedig nem kifejezetten szolgálja a befektetők, hitelezők érdekeit, bár a könyvvizsgálati kötelezettségtől való mentesülés jelentős költségcsökkentést jelent az érintett vállalkozásoknak.
Cégek, akiknek nem kötelező könyvvizsgálót tartaniuk
Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül:
a) az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot, és
b) az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.
Egy újonnan alakuló vállalkozásnál, ahol nincs az üzleti évet megelőzően két teljes üzleti év, akkor a tárgy évi várható adatokat és a megelőző üzleti év éves szintre átszámított adatait kell figyelembe venni.

Tulajdonosként azt a döntést is hozhatjuk, hogy önként alkalmazunk könyvvizsgálót. Erről az alapító okiratban vagy a társasági szerződésben kell rendelkeznünk.  A könyvvizsgáló választásának időpontja az előző éves üzleti évről készített beszámoló elfogadásáról döntő közgyűlés időpontja. Újonnan alakult vállalkozás esetében az üzleti év fordulónapja előtt kell megválasztani a könyvvizsgálót.

És, hogy miért éri meg? Amennyiben úgy döntünk könyvvizsgálatot kérünk, biztosak lehetünk abban, hogy a könyvvizsgáló ellenőrzi, az üzleti évről készített éves beszámolónk (egyszerűsített éves beszámoló) a törvény előírásai szerint készültek-e vagy sem. Így megbízható és valós képet kapunk vagyoni és pénzügyi helyzetünkről, a működés eredményéről. A könyvvizsgálat a beszámoló valódiságát támasztja alá – bizonyosságot adó szakvélemény arra vonatkozóan, hogy az aktuálisan könyvvizsgált éves beszámoló (és könyvvezetés) hitelt érdemlő információkat szolgáltat a vállalkozás gazdasági helyzetéről a vezetők, a tulajdonosok, és a külső partnerek számára.

A gazdasági élet egyes területein kifejezetten előnyös az auditált mérleg, hisz üzleti partnereinknél jobb pozíciót jelenthet, egyes pályázati eljárásokban feltétel lehet, üzletrész vagy cégeladás esetén pedig a vevő nagyobb biztonságban tudhatja magát.

A választott könyvvizsgálónk feladatai az alábbiak:

•  az éves beszámoló valódiságának és szabályszerűségének felülvizsgálata

•  a számviteli törvény és a létesítő okirat előírásai betartásának ellenőrzése

•  független könyvvizsgálói jelentés készítése

Felkérhetünk könyvvizsgálót részellenőrzésekre is, nem kell, hogy  cégünk teljes tevékenységére kiterjedjen a  tevékenysége.Ilyen feladatok lehetnek például az értékhelyesbítés és  a valós értéken történő értékelés az szabályszerűségének ellenőrzése.

Abban az esetben, ha a következő adóévben változtatni szeretnénk, időben el kell végezni a szükséges módosításokat.

Azért viszont semmiképpen se foglalkoztassunk könyvvizsgálót, mert nem bízunk eléggé a könyvelőben! A könyvvizsgálat ugyanis az adózási kötelezettségek pontos és szabályos teljesítését nem vizsgálja, azért a cég vezetője és a könyvelő a felelős. (Hogy pontosan mire jó és mire nem jó a könyvelő egy cégnek, arról itt beszél a Piac&Profit szakértője.)

Adótartozásnál kötelező lesz a könyvvizsgálat
Bár a köztudatban az a hír maradt meg elsősorban, hogy a könyvvizsgálati kötelezettség határértékének 300 millió Ft-ra történő felemelésével szűkül a könyvvizsgálatra kötelezettek köre, azonban a Számviteli törvény változása következtében ezt a fajta mentességet nem alkalmazhatja minden társaság. Sőt, olyanokra is kiterjedhet a könyvvizsgálati kötelezettség, akikre korábban nem vonatkozott.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek