Miből lesz pénz hiteltörlesztésre és tőkeemelésre?

2013. december 06. péntek - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

A hitelek törlesztésével párhuzamosan a kötelező tőkekövetelményre is kell figyelniük kell a kft.-knek a jövőben, a mindkettőhöz szükséges rendezett pénzügyi háttér megteremtésében segítséget jelent a faktoring.

Valahonnan elő kell teremteni a pénzt – Kép: Pixabay

A közelmúltban zárult a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának első szakasza, de az MNB már döntött arról, hogy a jegybank folytatja a programot, amelyben a vállalkozásoknak biztosít újabb olcsó forrást. (A program január elsejétől ki is bővül!) A kft.-knek azonban ügyelniük kell arra, hogy pontosan törlesszék az esetlegesen felvett hitelt, másfelől sok cégnek az is további kiadást jelent a következő években, hogy az új polgári törvénykönyv novemberben kihirdetett módosítása szerint legkésőbb 2016. március 15-étől meg kell emelniük a tőkéjüket, ha nem éri el a 3 millió forintot – hívta fel a figyelmet a GF Faktoring.

A kötelező tőkeemelésre ugyan 2016 március közepéig haladékot ad ugyan a törvény, ám ha az adott cég módosítani akarja alapító okiratát, akkor erre hamarabb szüksége lesz. A céginformációs adatbázisok szerint körülbelül 200 ezer kft.-t érinthet a tőkeemelési kötelezettség – derül ki a faktorcég közleményéből.

„A tőkeemeléshez, valamint a növekedési hitelprogramhoz kapcsolódó hitel törlesztéséhez arra van szükség, hogy a mindennapi pénzügyek rendben alakuljanak, a követelésállomány ne ugorjon meg. Különösen a késve fizetésre és a tartozások kezelésére a faktoring jelent rugalmas és hatékony megoldást – mondta Baltay Zsombor, a GF Faktor vezérigazgatója.

A vezérigazgató úgy látja: a vállalkozások, főként a kötelező tőkeemelésben érintett kft.-k számára a faktoring azért kedvező, mert nem kell a szállítások után a pénz útját követniük, azaz, hogy mikor fizet a partner, fizet-e határidőre; a GF Faktor azonnal faktorálja a számlát és az ellenérték beérkezése utána elszámol az ügyfelével. Baltay Zsombor szerint ez lehetővé teszi a 3 millió forintos tőkekövetelményt egyelőre nem teljesítő kft.-knek, hogy képesek legyenek megteremteni a tőkeemeléshez szükséges pénzügyi hátteret.

Megtalálták a nagyobb kkv-k a faktoringot
A középvállalkozói körben nőtt leginkább a TakarékFaktorház vevőkövetelések vásárlásán alapuló faktoring forgalma, amely idén várhatóan 40 százalékkal meghaladja az előző évit, derült ki a TakarékBank leányvállalatának féléves beszámolójából.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek