Mi számít személygépkocsinak cégautóadó szempontjából?

2019. február 15. péntek - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

A cégautókra vonatkozó adó egyre nagyobb hangsúlyt kap a vállalatok működésében, ahogy szaporodnak a céges kocsik. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével megnéztük, mi tartozik a személygépkocsik közé.

Adózási szempontból személyautónak számít a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal, hogy idetartozik

  • a benzinüzemű,
  • a dízelüzemű,
  • az elektromos üzemű,
  • a gázüzemű személygépkocsi;
  • a versenyautó;
  • az önjáró lakóautó.
Milliókat spórolhatunk az autók lízingdíján
Januártól a korábbinál egyszerűbben lehet visszaigényelni az áfát a céges autók lízingdíjából – közölte a Magyar Lízingszövetség. A lépés az adminisztrációban jelent könnyebbséget, és kedvező hatása lehet az autófinanszírozási piacra is, amely jelentős emelkedést mutat.

Személygépkocsinak minősül továbbá: az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi) amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér – akkor is, ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.

A gépjárműadóról szóló törvény kizárólag a környezetkímélő gépkocsikat veszi ki a cégautóadó hatálya alól. A hibrid autók közül a plugin hibrid (külső töltéssel legalább 25 km megtételére képes) és a növelt hatótávolságú hibridek (külső töltéssel legalább 50 km megtételére képes) számítanak környezetkímélő gépjárműnek. E járművek mentesek a cégautóadó megfizetése alól – írják az Írisz Office adótervezői.

Fontos arra figyelni, hogy vannak olyan hibridek, amik ugyanúgy használnak elektromos áramat, de azt nem külső forrásból nyerik. Az ilyenfajta autók nem mentesülnek a cégautóadó megfizetése alól

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Akkor is fizethet adót, ha itthon sem volt!
Számos vállalkozásnál fordul elő, hogy egy kiküldetés, vagy valamilyen üzleti utazás során személygépkocsit bérelnek külföldön. Sokakban fel sem merül a kérdésként, hogy ezen gépjárművek után is keletkezhet cégautóadó fizetési kötelezettség. Pedig így van.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek