Mészáros Lőrinc cégei taroltak tavaly a tőzsdén

2018. január 02. kedd - 11:48 / piacesprofit.hu
  •    

Jó évet zárt tavaly a Budapesti Értéktőzsde, de Mészáros Lőrinc cégei, az OPUS és a KONZUM egészen kivételes teljesítményt nyújtottak, mindkét cég több mint ezer százalékkal növelte részvényeinek értékét.

Szinte nem volt olyan hónap 2017-ben, mikor ne döntött volna újabb csúcsot a BUX index. Ha a historikus adatokat nézzük, akkor sem a BUMIX, sem a CETOP index nem panaszkodhatott. Az igazi nyertes azonban a tavalyi évben Mészáros Lőrinc volt, akinek cégei mind a prémium, mind a standard kategóriában verik a mezőnyt. Az OPUS részvényeinek ára a prémiumkategóriában alig egy év alatt 1694 százalékkal emelkedett, 39 forintról 700 forintra, míg a standardkategóriában a KONZUM Nyrt. Részvényeinek ára több mint 6633 százalékkal, 51 forintról 3434 forintra emelkedett a december végi zárásra – derült ki a Budapesti Értéktőzsde által közzétett adatokból.

(Aki tavaly nem ijedt meg a kockázattól, az nagyot szakíthatott.)

bux

A BUX az év utolsó hónapjától 39 377 ponttal búcsúzott. Az elmúlt hetekben a BUMIX jól teljesített: 4 299 ponton zárta az évet. Ami a forgalmat illeti, a magyar tőzsde 194 milliárd forintos forgalommal zárta a decemberi kereskedést, a napi átlagforgalom pedig 10,2 milliárd forint volt. 2016 decemberével összehasonlítva mindkét szám meghaladja az akkori értéket (178 és 8,5 milliárd Ft). 2017-ben az egész éves átlagforgalom 10,7 milliárd forint volt, ami 17,5 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A blue chipek közül decemberben az OTP árfolyama tudott csak emelkedni, a prémium kategóriás CIG Pannónia és PannErgy, illetve a standard kategóriában szereplő Altera részvényárfolyama mutatott figyelemreméltó teljesítményt 2017 záró hónapjában. Az év során három társaság, az Altera, az Alteo és a MOL is részvényeinek felosztásáról adott tájékoztatást. Ami pedig a részvénypiaci forgalmi rangsort illeti, ismét a Concorde állt az élre, melyet a Wood és az Erste követett.

Van régi legója? Akkor lehet, hogy milliomos!
Jól fialó vagy biztonságos megtakarítási lehetőségeket mindenki ismer: ott van például a bankbetét (bár az mostanában nem fizet túl magas kamatot), a különféle értékpapírok, az ingatlan vagy az arany. Vannak azonban egészen más típusú befektetések is: olyanok, amelyekről még az sem feltétlenül jut eszébe az embernek, hogy az befektetés. Ráadásul szinte bármelyik háztartásban lapulhat egy ilyen, kisebb vagyont érő befektetés! A Vienna Life Biztosító összeszedett 4 fura befektetést, amik egy vagyont hoztak.

Index értékek relatív változása

A vezető részvények közül az OTP árfolyama tudott csak emelkedni decemberben. A papír árfolyama 6,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest és 10 720 forinton zárta az első téli hónapot. Forgalom tekintetében az OTP-t a Richter (41,5 md Ft), a MOL (34,3 md Ft) és az OPUS (13,2 md Ft) követte, a Magyar Telekomban pedig 6,3mrdFt-os forgalmat bonyolítottak a hónap során A három vezető papír árfolyama csökkent decemberben az előző hónaphoz képest (MOL: -1,5%; Richter: – 0,3%; MTelekom: – 2,9%).

Prémium kategóriában a CIG Pannónia 47,9 százalékos emelkedéssel volt a hónap nyertese, őt követte a Pannergy (+24%), illetve az FHB (+10,6%). Standard kategóriában az Altera részvényárfolyama mutatott figyelemreméltó teljesítményt 2017 záró hónapjában, akinek papírja 57,9 százalékot emelkedett novemberhez képest. Ebben a kategóriában a második Konzum (+13,9%), a harmadik pedig az Alteo (+7,2%) lett.

Idén január 3-án életbe lép az Európai Uniós MiFID II szabályozás, mely számos változást hoz magával a kereskedési rendszer működésében, és az ajánlatbeviteli szabályokban egyaránt. Ezzel összefüggésben a BÉT 2017. december 29-én a kereskedés zárását követően törölte az összes – a régi szabályok szerint beküldött – még le nem kötött tőzsdei ajánlatot az azonnali piaci termékek körében, míg a derivatív piaci termékek esetén az ajánlatok törlésére 2018. január 2-án este kerül sor.

Új szuperhős a befektetők szolgálatában
Célegyenesbe fordult a jócskán felturbózott európai befektető-védelmi direktívának (elhíresült nevén, MiFID 2-nek) való megfelelési munka a tőkepiaci szektorban, amelynek januártól a befektetők számára is kézzel fogható előnyei lesznek.