Merjünk változtatni 2018-ban

2018. február 20. kedd - 09:00 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar munkaerőpiac feszített ugyan, de ez nem minden munkakörre és pozícióra igaz, a közép- és felsővezetői pozícióknál idén beindulhat a mozgolódás – mondta a Piac & Profitnak Ocskay Márta, a CNA Executive Search Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Ocskay Márta

Ocskay Márta

Milyen állapotban van jelenleg a munkaerőpiac?

– Kettős helyzet alakult ki: egyrészt valóban tapasztalható egy komoly szakemberhiány az alacsonyabb pozíciók területén. Ugyanakkor a cégek és vállalatok is megijedtek az erről szóló híradásoktól, így tapasztalataink szerint 2017-ben, különösen az első félévben nemigen mertek változtatni a kialakult csapatukon, akkor sem, ha kellett volna, pedig kulcsember, közép- és felsővezetői pozíciókra most is lehet találni megfelelő jelölteket. A helyzetet csak bonyolítja, hogy a legtöbb vállalat HR-esei gyakran még mindig elavult toborzási csatornákat használnak. Az álláshirdetésekkel történő jelölt vadászat pedig már régen nem működik. Sokszor elhanyagolják az employer branding fontosságát, a még esetleg beérkező pályázatokra sem válaszolnak, sokszor még egy emailben sem. Pedig amíg régen százával érkeztek a jelentkezések, most jó, ha egy tucatnyi befut, tehát nem kezelhetetlen a mennyiség.

Cég: CNA Executive Search Hungary Kft.
  • Szektor: Szolgáltatás
  • Ágazat: Executive kiválasztás, HR tanácsadás
  • A magyarországi iroda létrehozásának éve: 2014
  • Munkavállalók száma: 3
  • Ügyfelek száma: 30-50
  • 2017-ben betöltött pozíciók száma: 40

Mi az oka ennek a helyzetnek?

– Elsősorban az, hogy a HR úgy tesz, mintha egy dobozban ülne, sok esetben fogalmuk sincs arról, mi zajlik a munkaerőpiacon, milyen új kiválasztási csatornák és módszerek léteznek. Megragadtak azon a szinten, hogyha bejön egy jelölt, akkor felteszik a szokásos alapkérdéséket, holott ha egy HR-es és a pályázó egy kocsmában két sör mellett kerülne össze egy kötetlen beszélgetés során, akkor többet megtudnának egymásról.

Mire számíthatunk az idén? Megmozdul a piac?

– Nagyon lassan, de megindult a mocorgás. Érezhető a vállalatoknál, hogy mind többen szánják el magukat a szükséges személyi változtatások végrehajtására. A gond az, hogy a munkaerőpiaci híradások miatt mindenkinek az zümmög a fülében, hogy aki most munkát keres, az csak rossz lehet, mert az összes jó ember dolgozik – holott ez nem igaz. A továbbiakban pedig a digitalizáció fogja mozgatni a piacot: hogy milyen irányban fejlődhetnek tovább a cégek, milyen új tevékenységekbe foghatnak és miket fognak elveszíteni. Az digitalizáció terjedésével óhatatlanul megnő az igény az IT-szakma iránt, igaz ezek a pozíciók most is betölthetetlenek, ahogy a számítógépek mind több pozíciót átvesznek. Elsősorban adminisztrációs, adatrögzítői vagy könyvelői vonalon azonban ez a munkaerő fokozatos felszabadulását jelenti. Ha ezeket az embereket sikerül megfelelő átképzésekkel hozzásegítenünk új tudáshoz, akkor minden további nélkül átléphetnek majd új pozíciókba. Ez lesz a jövő: az élethosszig tartó tanulás, a folyamatos alkalmazkodás.

cna_logo

A cél az együttműködés:
Természetesen az idén is folytatjuk ügyfeleink részére a megfelelő kulcsember felkutatását, a jövő tehetséges vezetőjét közép-, illetve felsővezetői szinteken. Ugyanakkor tervünk egy olyan szolgáltatás elindítása, amelyben a vállalatok HR-csapatatinak adunk át olyan gyakorlati tudást és ismertetjük meg őket olyan eszközökkel, amelyeket ők is képesek lesznek kiválasztásra használni vállalati oldalon, hogy mik azok a pozíciók, amelyeket nekik kell betölteniük és mikor érdemes szakértő segítségét igénybe venniük. Sok olyan pozíció van ugyanis, amelyek betöltésére a helyben dolgozók alkalmasabbak, mint a külső szakértők, ugyanakkor azt is megérthetik így, hogy ne vetélytársként, hanem partnerként kezeljék a fejvadász cégeket, hiszen a megfelelő jelöltek kiválasztása a közép- és felsővezetői pozíciókba roppant időigényes feladat és olyan szakmai tudást és tapasztalatot követel, amelyre az executive kiválasztással foglalkozó cégek specializálódtak. A CNA Executive Search Hungary nem csupán üres pozíciókat tölt be megfelelő képzettségű és tapasztalatú szakemberekkel, hanem cégünk felkutatja azt a legmegfelelőbb személyiséget, aki kiemelkedő professzionalitásán túl legjobban illeszkedik a cégkultúrához, a csapathoz, leendő mikrokörnyezetéhez.