Méregdrága szálloda helyett béreljen “irodalakás”-t

2017. november 05. vasárnap - 16:09 / piacesprofit.hu
  •    

Drágák a szállodák a keresett nagyvárosokban - vállalatok, üzleti ügyben utazók számára a szervizt és plusz szolgáltatásokat nyújtó “irodalakás” lehet a megoldás. Világszerte előtérbe kerültek azok a cégek, amelyek kifejezetten üzleti utazóknak építenek, kínálnak irodának is alkalmas bérleményeket.

Üresen álló lakások rövidebb-hosszabb távra való kiadása nem új ötlet, a világszerte működő Airbnb közismert. Svájcban (is) előtérbe kerültek azok a cégek, amelyek kifejezetten üzleti utazóknak építenek, kínálnak irodának is alkalmas, általában kisebb, konyhával is rendelkező bérleményeket, amelyek olcsóbbak, mint a szállodák és hasonló kényelmet biztosítanak.

Kép: NZZ

Kép: NZZ

Zürichben például 2016-ban kereken 14.000 szállodai ágy állt rendelkezésre, ugyanakkor csaknem 2.400 iroda-lakás. Az utóbbi kategóriában egy átlagos bérlemény jelenlegi havi díja 1.300 frank, hasonló színvonalú szállodában egy hétre kellene ennyit fizetni.

Mindenesetre a lakásokat kiadó cégek általában a hosszabb bérleteket helyezik előtérbe, rövidebb időszakra akár 30 százalékos felárat is számíthatnak, ami már nem mindig éri meg az utazónak.

A korszerű irodalakás épületekben az egyszerű szolgáltatásoktól a luxus színvonalig minden megtalálható – természetesen arányos áron.

Az általában 22-88 négyzetméteres lakásoknál a minimális, a bérben foglalt szolgáltatás a heti egyszeri takarítás. Minden emeleten – adott esetben a bérleményben – rendelkezésre áll mosógép. Az újabb házak rendelkeznek porta-szolgálattal és közösségi terekkel is, mint pl. szalon, olvasó-helyiség, a felső kategóriában találhatunk edzőtermet, tetőtéri uszodát is.

Nulladik típusú találkozás az irodában
Az egyre több területen alkalmazott robotizálással már irodai környezetben is találkozhatunk. Ahhoz, hogy a vállalatok életben maradjanak – vagy egyáltalán képesek legyenek tartani a lépést a világ technológiai fejlődésével –, a cégvezetők felelőssége felismerni és elfogadni, hogy a robotizálás elkerülhetetlen.

Az e területen vállalkozó cégek előnye, hogy míg egy szálloda üzemeltetésénél a bérköltségek a kiadásoknak több, mint a felét teszik ki, az irodalakás-házaknál ez az összeg a költségek harmada alatt van. Ugyanakkor nem kevés ügyfél állandó: munkatársaikat rendszeresen utaztató cégek, amelyekkel közvetlen megállapodás születik, így nem kell utazási portáloknak, mint a pl. a booking.comnak, jutalékot fizetni.

A virágzó üzletágban egyre több nagy cég is lát fantáziát: a Marriott Elements, az Ascott-csoport Citadines, a Hilton All Suites néven kínál irodalakásokat

(Neue Zürcher Zeitung)