Mennyibe kerül a bankolás egy kezdő vállalkozásnak?

2016. január 26. kedd - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Egy kezdő vállalkozásra jellemző forgalmi adatokkal számolva évente akár 9 ezer forintból is ki lehet hozni az átutalásokért és egyéb banki szolgáltatásokért fizetett díjakat. Ám ha nem vagyunk elég körültekintőek, akkor ennek a háromszorosába is kerülhet ugyanez, hiszen egy rosszul kiválasztott számla költsége évente 30 ezer forint is lehet. Megmutatjuk, hogy egy kezdő vállalkozás számára mely számlacsomagok lehetnek a legkedvezőbbek.

Elsőként a számlaválasztás szempontjait érdemes átgondolnunk. Ha cégünk pénzügyeit inkább személyesen szeretnénk intézni, akkor fontos lehet, hogy lakóhelyünkhöz vagy irodánkhoz minél közelebb legyen fiókja számlavezető bankunknak. A fővárosban a magyar pénzpiac szinte összes szereplője elérhető, ám ha cégünk ügyeit vidéken kell intéznünk, akkor némileg szűkül a választható bankok köre – tanácsolja Gergely Péter, a Bankráció.hu szakértője.

A Piac & Profit és a Bankráció közös kalkulátorával saját cége számára is könnyedén áttekintheti az ajánlatokat.

Szintén fontos, hogy mely díjakat vizsgáljuk, amikor a bankok ajánlatait mérlegeljük. A reklámokban sokszor láthatjuk, hallhatjuk, hogy a számlavezetési díj 0 forint. A valóságban azonban ez egy jóval kevésbé jelentős díjtétel, mint például az utalások díjai. Gondoljunk csak bele, hogy már a cégünk működésének kezdeti szakaszában is havonta több utalást kell indítanunk, lehetnek ezek bankon belüliek vagy kívüliek, lehetnek esetiek vagy rendszeresek. Ezeknek a díja sokkal inkább meghatározó a bankszámla összköltségeinek vizsgálatakor, mint a számlavezetési díj esetleges ingyenessége.

egy ember adatokat számol

Kép:PP archív

A költségeknél mindenképpen fontos megjegyeznünk, hogy lehetőség szerint minden utalásunkat netbankon intézzük, mivel az a legolcsóbb. A bankfiókban vagy a telebankon keresztül történő ügyintézés esetén a bank alkalmazottjának ránk fordított munkaidejét is meg kell fizetnünk, netbankos utalásnál pedig mi magunk vagyunk az ügyintézők.

Bankkártyából jó választás lehet az olcsóbb elektronikus vagy más néven nem dombornyomott (unembossed) kártya. Dombornyomású bankkártyára inkább külföldi úton lehet szükségünk, például autóbérléskor. Egyéb esetben célszerű az olcsóbb, elektronikus kártyát kérni, melyet több banknál is megkaphatunk az első évben ingyenesen, de néhány banknál a további években is marad a kártya díjmentessége.

Bankváltás 7 egyszerű lépésben
Szakértőnk mindenkit arra biztat, hogy ne habozzon bankot váltani, megfelelő tájékozódás és előkészítés mellett ugyanis ez messze nem olyan bonyolult, mint az kívülről látszik. Lássuk a teendőket 7 egyszerű lépésben összefoglalva!

A vállalkozásunk számára legideálisabb bankszámlát a legegyszerűbb egy összehasonlító kalkulátorban kiválasztani. A kalkuláció beállításai szerint havonta 200.000 forint érkezik a számlára, 1 bankon belüli utalás (28.000 Ft) és 2 bankon kívüli utalás (összesen 84.000 Ft) történik, 1 alkalommal veszünk fel készpénzt saját ATM-ből (14.000 Ft), internetbankot használunk, és mobil értesítést kérünk a kártyahasználatról.

Lássunk néhány érdekességet a Bankráció táblázatában szereplő számlacsomagokkal kapcsolatban.

Az OTP Kisvállalkozói Start számlacsomag esetén ennél olcsóbb már nem is lehetne kezdő vállalkozások számára a bankkártya. A MasterCard Unembossed kártya éves díja ugyanis nem csak az első évben, de a továbbiakban is díjmentes. A szintén 0 forintos számlavezetési díj csak az első két évre szól. Egyébként több bank ajánlatánál is láthatjuk azt, hogy az adott számlacsomag csak bizonyos ideig, általában 2 évig érhető el ezekkel a kondíciókkal.

A Budapest Bank FIX Gyümölcsöző Csomag kondíciói az igényléstől számított 24 hónapig érvényesek. Ezt követően a FIX Gyümölcsöző automatikusan átváltozik egy kedvezőtlenebb díjazású számlává, így a 2 év letelte után mindenképpen érdemes körülnézni az akkor aktuális ajánlatok között. A számlacsomaghoz igényelhető Maestro bankkártya az első évben díjmentes, ilyen könnyítést csaknem minden bank nyújt. Az viszont a piacon egyedülálló kedvezmény, hogy a bankkártya 3 százalékos maximalizált összegű visszatérítést nyújt benzinkúton történő fizetések után. Vásárlásonként legfeljebb 500 forint, havonta összesen legfeljebb 3.000 forint lehet a visszatérítés.

A K&H Bank Start+ számlacsomagnál havonta az első 5 bankon kívüli elektronikus eseti utalásnak kedvezményes díja van, amely az utalás összegének 0,3 százaléka. A számlacsomaghoz igényelhető Maestro bankkártya éves díja pedig nem csak az első évben, de a továbbiakban is díjmentes.

A Sberbank Partner Fix számlacsomag esetében egy kicsit érdemes előretekinteni, hiszen ennél a banknál céges számlacsomag tekintetében az igazi érdekesség majd a vállalkozás kezdeti évei után jöhet. Ugyanis ha gyarapodik a cég, akkor érdemes lehet majd átváltani Partner Flex számlacsomagra. A Flex – ahogy a neve is utal erre – egy rugalmas, a vállalkozás igényeire szabható számlacsomag. Magasabb árbevételű cégek esetén lehetséges magasabb kategóriába kerülni, ami kedvezményesebb utalási díjakat eredményez.

A Raiffeisen Vállalkozói Aktív Számlánál havi 3 átutalás esetén a csomag havi díja 0 forint. Ez lehet bankon belüli, kívüli forint vagy deviza átutalás, állandó utalás vagy csoportos beszedési megbízás is, de nem lehet saját számlák közötti átvezetés. Ha nincs meg a 3 utalás, akkor az adott hónapban a számlavezetésért 992 forintot kell fizetni.

A CIB Bázis Üzleti Számla Pluszhoz a Visa bankkártya első éves díja 0 forint, a további években pedig viszonylag alacsony éves díjat, 3.128 forintot kell fizetni a kártyáért. Számlanyitásnál a bank rEVOL Express számlaíró programot ajándékoz a bankszámla mellé.

Az UniCredit Banknál az Origó számlacsomag havi díja tartalmazza az első 3 belföldi, netbankon indított eseti vagy állandó utalás költségét. Az Origó kondíciói csak a számlanyitástól számított első 12 hónapra vonatkoznak, a 13. hónaptól a számla automatikusan A la carte számlacsomaggá alakul át. Az A la carte pedig majd a vállalkozásra szabható lesz, ugyanis hasonlóan ahhoz, ahogy az étteremben az étlapról választjuk ki a nekünk tetsző ételt, a számlacsomag kedvezményes szolgáltatásaiból is mi választhatjuk ki a cégünk számára leginkább megfelelőeket.

Érdemes tehát alaposan átgondolni a számlaválasztást, hiszen a vállalkozás kezdetekor minden forint megtakarítása fontos lehet.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek