Nézze meg, mennyi szabi jár pontosan idén nyárra!

2016. június 28. kedd - 06:08 / piacesprofit.hu
 •    

A nyár legizgalmasabb része, amikor hosszabb szabadságot veszünk ki, és nyaralni indulunk. De mégis, hány nap szabadság illet meg minket, és hogyan vehetjük azt ki? Összegeztük a legfontosabb tudnivalókat.

A munkavállalók a szabadság legnagyobb részét a nyári időszakra tervezik. Hogy pontosan hány nap plusz szabadság jár a munkavállalónak a 20 munkanapos alapszabadság mellett, azt az életkor határozza meg.

 • 25. életévétől 1,
 • 28. életévétől 2,
 • 31. életévétől 3,
 • 33. életévétől 4,
 • 35. életévétől 5,
 • 37. életévétől 6,
 • 39. életévétől 7,
 • 41. életévétől 8,
 • 43. életévétől 9,
 • 45. életévétől 10 munkanap pótszabadság jár.

A hosszabb tartamú pótszabadság a munkavállalónak abban az évben jár először, amikor a meghatározott életkort betölti. A szabadság arányos része jár a munkavállalónak, ha munkaviszonya év közben kezdődött, vagy szűnt meg. A fél napot elérő töredéknap a szabadnapok kiszámításakor egész munkanapként veendő figyelembe. Érdemes tudni, hogy az éves szabadságot több jogcímen pótszabadság lehetőségével meg lehet toldani – hívta fel a figyelmet Pentz Edina, az RSM-DTM bérszámfejtési vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

Kép: SXC

Kép: SXC

Mikor jogosult a munkavállaló pótszabadságra?

A munkavállaló a 16 évesnél fiatalabb gyermek(ek) után pótszabadságra jogosult. Egy gyermek után 2, kettő gyermek után 4, kettőnél több gyermek után összesen 7 munkanap pótszabadság jár. A pótszabadság fogyatékos gyermekenként két munkanappal nő. A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a 16. életévét betölti.

Visszakövetelhető a túladott szabadságra kifizetett bér?
A munkaviszony év közben való megszüntetése esetén előfordulhat, hogy a munkavállalónak több szabadságot adtak és fizettek ki, mint amennyi neki időarányosan nézve járt volna. Ilyen esetben némely munkáltató vissza kívánja fizettetni a munkavállalóval a túladott szabadságra kifizetett távolléti díjat. Jogos-e a munkáltató visszafizetési igénye túladott szabadság esetén? Erre keresi a választ szakértőnk.

A fiatal munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a 18. életévét betölti. A föld alatt állandó jelleggel, vagy az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább 3 órát dolgozó munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár. Az a munkavállaló, akinél a rehabilitációs szakértői szerv legalább 50 százalékos mértékű egészségkárosodást állapított meg, fogyatékossági támogatásra jogosult, annak pedig, aki vakok személyi járadékára jogosult, évenként 5 munkanap pótszabadság jár.

Nyáron milyen szabályok alapján vehetjük ki szabadnapjainkat?

A szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató adja ki. A munkáltató évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben, a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

A szabadságot esedékességének évében, a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni – eltérő megállapodás hiányában – oly módon, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzés alól, amely nyáron nagyon kellemes két hét lehet.

Nyári szabadság: miben dönt a munkáltató?
Nyakunkon a kánikula és a strandszezon, kinek van kedve dolgozni? Legszívesebben az egész cég egyszerre menne nyaralni. De ahhoz, hogy szabadságra küldjük dolgozóinkat, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mit mond a jogszabály. Íme a legfontosabb előírások.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek