Mennyi maradt a kalapban? Megjelent a Piac & Profit

2018. május 10. csütörtök - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

A kormány kipörgette az eddigi ciklus rendelkezésre álló uniós forrásait, kérdés, hogy a gyors ütemben kiosztott pályázati források hogyan hasznosulnak a magyar gazdaságban, milyen hatással vannak az eurómilliárdok cégek versenyképességére. A Piac & Profit most megjelent májusi számában több más téma mellett erre a kérdésre kerestük a választ.

PP_2018-05-10_B1Habár a következő uniós ciklusban visszavágott támogatásokkal riogatnak, a gyakorlatban a források átstrukturálásáról lesz szó: a vissza nem térítendő támogatások helyét a visszatérítendő, kedvezményes kamatozású uniós alapokból finanszírozott hitelprogramok veszik át, amelyek már nem csak a cégeknek, hanem a lakosságnak is elérhetőek lesznek, elsősorban az energiahatékonyság területén.

„Még egyszer ilyen lehetőségünk nem lesz” – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója, aki szerint a legnagyobb gond a brüsszeli források hasznosulásával kapcsolatban a rendszert átjáró korrupció.

Forradalmi változás előtt áll az autóipar, az autószalonokon sorra mutatják be a nagy márkák környezetbarát modelljeit. Az elektromos autók, a hibrid járművek, az automatizált gyárak nagy kihívás elé állítják a Magyarországon megtelepedett gyártókat és beszállítóikat. Vajon képesek lesznek megfelelni ennek a kihívásnak?

„Nem minden zöld, ami megújuló. Nagyjából 120-130 technológia létezik, ennek fele azonban nem fenntartható energetikai és környezeti szempontból” vélekedik Dinya László, a Szegedi Egyetem és az Eszterházy Károly Főiskola Gyöngyösi Campusának tanára, a Piac & Profit összeállításában. Jön a negyedik energiacsomag, ami felülírhatja a rezsicsökkentést és újra helyzetbe hozhatja a napelemeket. Hogyan reagálhatnak erre a magyar kkv-k és mik a lehetőségeik, amikkel házon belül csökkenthetik a fogyasztásukat?

Erről és még sok más érdekes témáról olvashat a Piac & Profit most megjelent számában! Keresse az újságárusoknál!